• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
3ος Αγώνας - HΠΑ
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
1953-2023: 70 χρόνια Ράλλυ Ακρόπολις
4auto 17/02/2023 - 10:35

 

Το 2023 το Ράλλυ Ακρόπολις γιορτάζει μια λαμπρή πορεία επτά δεκαετιών, κατά τις οποίες φιλοξένησε στην Ελλάδα την εξέλιξη του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως πρεσβευτής της χώρας σε κάθε γωνιά της Γης. Η φετινή εκδοχή του (7-10 Σεπτεμβρίου) θα αποτελέσει την κορύφωση των εορτασμών για την ιστορία του, που ξεκινούν από σήμερα, όπως ανακοίνωσε σε σχετική εκδήλωση ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, από όπου θα εκκινήσει ο φετινός αγώνας, και ειδικότερα μέσα από τον πολυχώρο «Διόνυσος Ζώναρς», ο Υφυπουργός Αθλητισμού έδωσε μια πρώτη εικόνα όσων σχεδιάζονται στο πλαίσιο των εορτασμών των 70 χρόνων του Ράλλυ Ακρόπολις. Επτά δεκαετίες ιστορίας που δε θα προσεγγιστούν απολογιστικά, αλλά τιμητικά, προς όλους εκείνους που μόχθησαν από την πλευρά του οργανωτή, όπως και προς τους συμμετέχοντες, αγωνιζόμενους και θεατές, που ανέκαθεν θεωρούνταν πυλώνας του Ράλλυ Ακρόπολις.

Στόχος του Υφυπουργείου Αθλητισμού και της Motorsport Greece είναι κατά τη διάρκεια της χρονιάς η κληρονομιά και η εξέλιξη του Ράλλυ Ακρόπολις να προβληθούν σε κάθε Έλληνα, μέσα από δραστηριότητες συνδεδεμένες με την τεχνολογία, την ασφάλεια, το περιβάλλον κ.ά., γιορτάζοντας το «μύθο» του Ράλλυ των Θεών με εκείνους που είχαν την τύχη να τον ζήσουν στα χρόνια που πέρασαν, και συστήνοντάς τον στις νεότερες γενιές.

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης κατά την ομιλία του, στην οποία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στο να γραφτεί η λαμπρή ιστορία του αγώνα, επεσήμανε: «Τα 70 χρόνια ιστορίας του αγώνα δεν είναι απλώς ένα χρονικό ορόσημο για τον εθνικό μας αγώνα. Είναι μια σπουδαία κληρονομιά. Όλοι εμείς έχουμε την τιμή και την ευθύνη να διαχειριζόμαστε αυτό το μοναδικό προνόμιο που μας κληροδοτήθηκε, ως δικαίωμα αλλά και ως υποχρέωση. Το δικαίωμα, άλλωστε, επιβεβαιώνεται μόνο με την άσκηση της υποχρέωσης. Δε φτάσαμε εύκολα, σήμερα, να συζητούμε για εορτασμούς 70 ετών. Δεν έγινε τίποτα απ’ όσα πετύχαμε χωρίς πολύ κόπο και μόχθο. Προσπαθήσαμε να πείσουμε ότι η Ελλάδα που ανέτειλε το 2019 είναι μια άλλη Ελλάδα. Και τα καταφέραμε».

Λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις, που θα ξεκινήσουν την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, για ευνόητους λόγους δεν ανακοινώθηκαν. Ωστόσο, στο πλάνο των διοργανωτών του Ράλλυ Ακρόπολις, όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια, επίκεντρο είναι ο άνθρωπος, με τις δράσεις σε κάθε περίπτωση να σχεδιάζονται προς όφελος και των τοπικών κοινωνιών.

Με τα 70 χρόνια του Ράλλυ Ακρόπολις να αποτελούν απτή πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διά στόματος Υφυπουργού Αθλητισμού αποκαλύφθηκε η επόμενη σελίδα στην Ιστορία του αγώνα: «Θα έχουμε Ράλλυ Ακρόπολις και το 2024 και το 2025, έπειτα από συμφωνία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου* και τον WRC Promoter, που αναγνώρισαν την αρτιότητα διεξαγωγής του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις το 2021 και το 2022».

«Αυτή η συμφωνία εξασφαλίζει τη θέση της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ της FIA για τα επόμενα δύο χρόνια και προστατεύει το μέλλον ενός εκ των -αναμφισβήτητα- διασημότερων ράλλυ στον κόσμο. Το Ράλλυ Ακρόπολις έχει μια πλούσια κληρονομιά στο WRC, καθώς και μερικούς από τους πιο παθιασμένους φίλους του σπορ, κάτι που αποδεικνύεται και από τους 65.000 θεατές που βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας πέρυσι», δήλωσε ο Διευθυντής Αγώνων του WRC Promoter, Simon Larkin.

Την εμπιστοσύνη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) και του Promoter του θεσμού προς το Ράλλυ Ακρόπολις επισφράγισε και η αντίστοιχα τριετής επέκταση της άρτιας έως σήμερα συνεργασίας με την ΕΚΟ, μέλους του Ομίλου ΕΛΠΕ, που θα παραμείνει έως και το 2025 Μεγάλος Χορηγός και Χορηγός Ονόματος του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

Πλησιάζοντας στην οριστικοποίηση της διαδρομής που θα συνθέσει το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023, δέκατο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA, η στιγμή κρίθηκε κατάλληλη για την αποκάλυψη της έδρας του αγώνα, που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα είναι η Λαμία, με την Πανελλήνια Έκθεση να φιλοξενεί το Αρχηγείο και το Service Park. Όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια, μετά την εκκίνηση τα πρώτο αγωνιστικό σκέλος θα ξεκινήσει από το Λουτράκι που εξακολουθεί να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του αγώνα.

Στον απόηχο όσων ανακοινώθηκαν ή αποκαλύφθηκαν, ακόμα ένα κεφάλαιο του Ράλλυ Ακρόπολις περνά στην ιστορία του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού, την ίδια ώρα που το παρόν του αγώνα αποτελεί το εχέγγυο για το μέλλον του.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και τις τοποθετήσεις τους οι κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών, Λευτέρης Οικονόμου, Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, οι Αντιδήμαρχοι Λαμίας, Παναγιώτης Φώσκολος και Ιωάννης Ζωγράφος, οι Αντιδήμαρχοι Λουτρακίου-Περαχώρας και Αγ. Θεοδώρων, Αθανάσιος Παπαθανασίου και Σπύρος Ράτης κ.ά.

*Εκκρεμεί η απόφαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού. Η πρόταση, μαζί με το πλήρες ημερολόγιο της FIA για το 2024 και το 2025, θα υποβληθεί για έγκριση στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της FIA, το όργανο λήψης αποφάσεων που είναι αρμόδιο για τον διεθνή μηχανοκίνητο αθλητισμό, για κάθε σεζόν.

Επόμενο άρθρο »

Εξελιγμένο ενεργειακά και οικολογικά χυτήριο ελαφρών μετάλλων του BMW Group

« Προηγούμενο άρθρο

70 χρόνια Ράλλυ Ακρόπολις

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα