• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ MOTOGP
Μη φοβού τις αλλαγές
MOTOGP WORLD 20/02/2009 - 14:30
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ
ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ
Η ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΟΤΟ 2
O MΑΡΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΧΡΟΝΩΝ
ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ
ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ MOTOGP
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ
ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ
ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


Λογικά πράγματα

 Όπως κάθε ζωντανός οργανισμός έτσι και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έχει σαν κύριο μέλημα αρχικά την επιβίωση του και έπειτα την ευημερία του, που θα εγγυηθεί με το παραπάνω… την επιβίωση του. Η αύξηση του θεάματος, των μονομαχιών, των αγωνιστικών υπερβολών, των καθαρών και των λιγότερο καθαρών προσπεράσεων, η αυξημένη ταύτιση των θεατών με έναν αναβάτη, η αναγωγή αναβατώνσε σύμβολα και είδωλα, η ομαδοποίηση και η θεοποίηση ανθρώπων, σημάτων και εταιριών είναι όλα συστατικά που λειτουργούν υπέρ της κερδοφορίας του θεσμού. Η αύξηση κερδών πηγαίνει αγκαλιά με την υψηλή δημοτικότητα, την προσέλευση θεατών στις πίστες και τη μεγάλη τηλεθέαση.

Αυτό είναι το κύριο μέλημα των διοργανωτών και η περσινή χρονιά, όπως και το 2007, σηματοδότησε τη νέα εποχή των 800αριών που – σε αντίθεση με αυτό που ανέμεναν οι περισσότεροι – που εμφάνισε το ανησυχητικό θέμα της μείωσης των προσπεράσεων. Η «προσπέραση» είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα το οποίο έχει καταστρέψει πρωταθλήματα με τεράστια δημοτικότητα (βλ. Formula 1). Μέσα σε αυτή τη διετή ανομβρία συγκινήσεων, εξαίρεση αποτελεί το τεράστιο αυτό κεφάλαιο που ονομάζεται Rossi, που καταφέρνει λόγω του χαρακτήρα του να κάνει το άθλημα γνωστό στην υφήλιο. Μαζί στις εξαιρέσεις σημειώνουμε και λίγες ακόμα άλλες περιπτώσεις, αφού κατά τα άλλα, οι αγώνες του ’07 και του ’08 κινήθηκαν σε ελεγχόμενα επίπεδα.

Περιορισμένα και προσδιορισμένα αυστηρά στο χιλιοστό, από εξεζητημένα ηλεκτρονικά συστήματα… ελέγχου: της πρόσφυσης, της σούζας, της εκκίνησης, της επιτάχυνσης, του φρεναρίσματος από το στρόφαλο προς τον συμπλέκτη… ελέγχου γενικότερα. Και όλοι ξέρουμε ότι ο πολύς ο έλεγχος συμβάλλει περισσότερο στην επίτευξη της σταθερότητας, και λιγότερο της ανατροπής. Το τελευταίο στοιχείο είναι όμως αυτό που κάνει τους αγώνες ενδιαφέροντες. Υπάρχει ένα ρητό που εκφράζει άριστα μέσα από την απλότητα του την αλήθεια: αν ξέραμε από την αρχή ποιος θα βγει πρώτος, δεν θα κάναμε καθόλου αγώνες.

Περισσότερα στο 12ο τεύχος motoGP WORLD...

Επόμενο άρθρο »

Aπό τον Stoner με αγάπη - DUCATI 1198S

« Προηγούμενο άρθρο

Περιοδικό motoGP WORLD
Νο 9 Αύγουστος 2008

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα