• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
1ος Αγώνας - GP Ταϊλάνδης (Burriram)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Aprilia RSV4 1100 Factory: Οδηγική πανδαισία
Αναδημοσίευση από το περιοδικό MOTOGP WORLD
Τεστ-Μοντέλα 24/12/2019 - 12:54

Οδηγούμε τη νέα Aprilia RSV4 1100 Factory στην πίστα των Σερρών, τον απόλυτο προορισμό στην Ελλάδα για κάθε σούπερσπορ μοτοσυκλέτα. Ανακαλύπτουμε ότι τα αεροδυναμικά φτερά, πράγματι της δίνουν “φτερά” και στο κράτημα, ανεβάζοντας την απόλαυση σε πολύ υψηλά επίπεδα. Φυσικά όλη η αγωνιστική της τεχνολογία συμβάλει στην φοβερή απόλαυση που σου δίνει σε κάθε στροφή και την κάνει όπλο για την κατηγορία ΟΡΕΝ!


 

κείμενο: Δημήτρης Διατσίδης, Νεκτάριος Διατσίδης

Φωτογραφία: Χρύσανθος Οικονομίδης

 

Η Ελλάδα έχει την τύχη να έχει την καλύτερη πίστα των Βαλκανίων και να προσελκύει πολλούς μοτοσυκλετιστές από όλα τα Βαλκάνια – και όχι μόνο – για να απολαύσουν τις σούπερ γρήγορες σύγχρονες μοτοσυκλέτες, που διαφορετικά δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Για να φτάσουμε με τη νέα Aprilia RSV4 1100 Factory στις Σέρρες χρειάστηκε να κινηθούμε στην πόλη, όπου τα πράγματα δεν είναι τραγικά, αν χρησιμοποιήσουμε το Sport mode στις ρυθμίσεις απόκρισης του κινητήρα, αλλά φυσικά όπως σε όλες τις πολύ δυνατές μοτοσυκλέτες η θερμοκρασία από τον κινητήρα είναι ανυπόφορη, αν αποφασίσεις να κινηθείς μια καλοκαιρινή μέρα στην κίνηση. Από κει και πέρα βγήκαμε στην Εθνική και μέχρι την Λιβαδειά είδαμε την τρομερή ροπή του κινητήρα, με τον ευχάριστο ήχο του, ενώ δεν παραλείψαμε να δοκιμάσουμε και τις επιδόσεις τελικής ταχύτητας, σε ένα κλειστό τμήμα του δρόμου, όπου έφτασε τα 306χλμ/ώρα. Εξωπραγματική ταχύτητα που θα μπορούσε να ανέβει κι άλλο, αν δεν είχαμε συνθήκες έντονου αντίθετου αέρα.

Από τη Λιβαδειά η ομάδα Moto Christou, του δαιμόνιου Μάκη Χρήστου – που ως μηχανικός έδωσε το τελευταίο Πρωτάθλημα στην Aprilia RSV4 1000, με τον Σάκη Συνιώρη ως οδηγό, φόρτωσε φυσικά τη μοτοσυκλέτα στο βαν της και όταν έφτασε στις Σέρρες είχαν ήδη γίνει οι απαραίτητες εύκολες μετατροπές, όπως η αφαίρεση των καθρεπτών και της βάσης στήριξης του αριθμού και των πίσω φώτων και φλας. 

Εκεί η φιλοξενία της ΛΑΜΣ, της “παγκόσμιας” δραστήριας Λέσχης που διοργανώνει διεθνείς αγώνες, ήταν τρομερή. Και μάλιστα με την κατάσταση της πίστας εξαιρετική, καθώς όλα είχαν ετοιμαστεί για τον 2ο & 3ο Αγώνα του ΠΠΤ2019. 

Η ομάδα Moto Christou συνεργάστηκε στον τομέα των ελαστικών με την Peristeras Tyres του Νίκου Περιστερά και μετά από τους πρώτους γύρους ζεστάματος με τα στάνταρ Pirelli Supercorsa SP, τα ελαστικά δρόμου του μοντέλου και αφού “γράψαμε” εύκολα χρόνο στο 1'26.88 με μέγιστη κλίση 57º μοίρες ήρθε η ώρα των σλικ KR 106 & 108 της Dunlop. Πίσω σε διάσταση 205/60-17, που προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με την άσφαλτο από ότι το στάνταρ 200/55-17. 

Με τα σλικ – δυστυχώς όχι καινούργια, αλλά αφού είχαν γράψει αρκετούς αγωνιστικούς γύρους – αμέσως η κατάσταση άλλαξε προς το καλύτερο, ειδικά σε σχέση με γλιστρήματα του πίσω ελαστικού στις επιταχύνσεις υπό κλίση, που είχαμε με το ελαστικό δρόμου, το οποίο υπερθερμάνθηκε γρήγορα. Η RSV4 1100 Factory άρχισε να ξεδιπλώνει τις αρετές της, που είναι η ακρίβεια στην είσοδο της στροφής, η σταθερότητα στο μέσον και η καταιγιστική επιτάχυνση στην έξοδο, με τους 217 ίππους να δίνουν την ώθηση που συναρπάζει, εδικά σε μια προσπάθεια που κάναμε και μπήκαμε στην πίστα χωρίς να δουλεύει το ATC (traction control)! Εκεί καταλάβαμε και το πόσο καλά στημένη είναι η μοτοσυκλέτα ως προς το μηχανικό της κράτημα, αφού τα γλιστρήματα ήταν ελάχιστα και απόλυτα ελεγχόμενα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα χρειαζόταν τα ηλεκτρονικά να κάνουν υπερωρίες...

Ο χρόνος στο 1'25.74, αλλά κυρίως το γυρολόγιο στο χαμηλό 1'26'' με μια μοτοσυκλέτα με στάνταρ γρανάζωμα, δηλαδή πολύ μακρύ, που δεν φόρτωνε καν την 4η στο κιβώτιο και με τελική ταχύτητα μόλις στα 230χλμ/ώρα (223 στον ταχύτερο γύρο), είναι καλό νούμερο, για αυτούς που γνωρίζουν τα δεδομένα της πίστας. Η μέγιστη κλίση και με τα σλικ ήταν στις 57º μοίρες, ενώ δυστυχώς σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής με τα σλικ αντιμετωπίσαμε πρόβλημα με τα φρένα. Παρά το ειδικό εξτρά αεροδυναμικό βοήθημα που είχε η μοτοσυκλέτα της δοκιμής μας, το οποίο κρυώνει τη δαγκάνα των φρένων, τα υγρά των φρένων “έβρασαν” (τα τακάκια ήταν ήδη σε όχι καλή κατάσταση) και το αποτέλεσμα ήταν η μοτοσυκλέτα να μην φρενάρει, γεγονός που μας ανάγκασε να φρενάρουμε πολύ νωρίτερα από ότι κανονικά – και άρα να μην φτάνουμε σε υψηλή τελική – και έτσι δεν εκμεταλλευτήκαμε καθόλου τις νέες εξαιρετικές, όπως τις δοκιμάσαμε στο Mugello, δαγκάνες Stylema της Brembo. Χαρακτηριστικά εφαρμόσαμε δύναμη 17.8 κιλά στη μανέτα του φρένου για να σταματήσουμε από τα 230 στα 140, τη στιγμή που στο Mugello εφαρμόζαμε δύναμη 10.9 κιλά για να σταματήσουμε από τα 280 στα 100! 

Με το πρόβλημα των φρένων να εντείνεται και να φτάνουμε να φρενάρουμε με δύναμη 20.1 κιλά στη μανέτα και η αποτελεσματικότητα να μην είναι η σωστή (για παράδειγμα οι οδηγοί του MotoGP εφαρμόζουν μέγιστη δύναμη 5.5 κιλά στα carbon φρένα τους), προσπαθήσαμε να επικεντρωθούμε στους άλλους τομείς της μοτοσυκλέτας.

Η ακρίβεια στην επιλογή της γραμμής στην είσοδο της στροφής είναι εκπληκτική. Εκεί όπου θα επιλέξεις, εκεί ακριβώς θα πας, με το φοβερό πιρούνι που έχει πιο κοντά τα καλάμια σε απόσταση μεταξύ τους (σε σχέση με όλες τις άλλες σούπερσπορ παραγωγής) να δουλεύει άψογα. Με αυτή τη διάταξη έχει και πλεονεκτήματα στη συγκέντρωση μαζών, όπως μπορείτε να διαβάσετε στη σχετική τεχνική ανάλυση του Νεκτάριου Διατσίδη. Βέβαια αυτό έγινε με βάση το ότι οι δαγκάνες των φρένων που είναι πιο μέσα, ψύχονται με τους ειδικούς carbon αεραγωγούς που προαναφέραμε. 

Αυτή η ακρίβεια στις εισόδους, η σταθερότητα μέσα στη στροφή και η ικανότητα επιτάχυνσης στην έξοδο, οφείλονται σαφώς και στα αεροδυναμικά βοηθήματα που έρχονται από το MotoGP! Στο τεχνικό μέρος μπορείτε να διαβάσετε το πως λειτουργεί αυτό και στις στροφές, με τις κάθετες δυνάμεις που ασκούνται στο μπροστινό ελαστικό. Ίσως βέβαια αυτή η παραπάνω κάθετη δύναμη να είναι και ο υπαίτιος του μόνου αρνητικού σημείου που διαπιστώσαμε και είναι η δύναμη που χρειάζεται για την αλλαγή κατεύθυνσης στα εσάκια, δύναμη που είναι λίγο μεγαλύτερη από τις άλλες σούπερσπορ του ανταγωνισμού. 

Με τη σιγουριά που σου δίνει η RSV4 1100 Factory η πίστα των Σερρών γίνεται ένας παιχνιδότοπος της γρήγορης οδήγησης και το γυρολόγιο στο 1'26'' με αρκετούς γύρους στο 1'25'' σταμάτησε τελικά το χρονόμετρο στο 1'25.29!* Χρόνοι που μπορούν να έρθουν με μια εντελώς νορμάλ και χωρίς τα σωστά γρανάζια μοτοσυκλέτα, είναι χρόνοι που μπορούν να σε ανεβάσουν στο βάθρο της κατηγορίας ΟΡΕΝ, στην οποία μπορεί να αγωνιστεί αυτή η Aprilia με τα 100 παραπάνω κυβικά από τις μοτοσικλέτες που αγωνίζονται στα SBK. Όμως ακριβώς αυτή η περίσσια ροπή και η δύναμη των +100 κυβικών, μαζί με τις αλλαγές που έχουν γίνει, την έχουν κάνει μια πολύ εύκολη μοτοσυκλέτα που μπορεί να βγάλει το χρόνο σχετικά άνετα. Άλλωστε η Aprilia RSV4 1100 Factory δεν απευθύνεται στον αγωνιζόμενο, αλλά στον οδηγό που θέλει να ευχαριστηθεί την οδήγηση στην πίστα στη διάρκεια ενός track day ή με τη συμμετοχή του στην μη “επαγγελματική” κατηγορία ΟΡΕΝ ώστε να γευτεί και την αγωνιστική εμπειρία. Και σε αυτά τα καταφέρνει παραπάνω από θαυμάσια!

* Σε επόμενη επίσκεψη στην πίστα των Σερρών ο ταχύτερος γύρος μας ήταν στο 1'24.218, με μια σειρά 10 γύρων στο 1'24'', με μόνη αλλαγή σε σχέση με τη μοτοσυκλέτα του εδώ τεστ, τα όχι φθαρμένα τακάκια στα φρένα. Ο ταχύτερος γύρος έγινε με πίσω λάστιχο που είχε κάνει 60 γύρους και το μπροστά 100!

 

 

Το τεχνικό μέρος

του Νεκτάριου Διατσίδη

Η Aprilia RSV4 1100 Factory, είναι μία ιδανική μοτοσυκλέτα κυρίως για την πίστα, σχεδιασμένη για να επιτυγχάνει υψηλές επιδόσεις σε δύσκολες οριακές συνθήκες.

Μέσα από τη συνεχή εξέλιξη στους αγώνες, η μορφή της έχει πολλά χαρακτηριστικά στοιχεία που προσδίδουν απόλυτες επιδόσεις και εγγυώνται στον αναβάτη την ευχαρίστηση της γρήγορης οδήγησης.

Η καρδιά της RSV4 1100 είναι ο κινητήρας V4 65 χωρητικότητας 1078 κ.εκ. με τους 217 ίππους στις 13,200 σ.α.λ. και 122 Nm μέγιστης ροπής στις 11,000 σ.α.λ. και με πλήρως αυξημένη ροπή σε όλο το φάσμα των στροφών. Το αποτέλεσμα αυτής της ιπποδύναμης και της ροπής σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος - μόλις 199 κιλά - είναι οι επιδόσεις να φτάνουν σε επίπεδο τόσο υψηλό, που προκαλεί τον αναβάτη να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα δική του αλλά και της μοτοσυκλέτας, με στόχο τις απόλυτες επιδόσεις εντός πίστας φυσικά, ενώ και εκτός πίστας η συνεχόμενη ροπή βοηθάει με τη γραμμικότητά της. 

Ο συνδυασμός του κινητήρα με το πλαίσιο, τις αναρτήσεις, τα ηλεκτρονικά συστήματα δυναμικής συμπεριφοράς, τα φρένα και την αεροδυναμική σχεδίαση, προσδίδουν στο σύνολο εξαιρετικά αποτελέσματα. Κάθε επιμέρους στοιχείο έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που ανεβάζουν τις ιδιότητες. Ο κινητήρας με τη διάταξη V4 65 έχει μειωμένο βάρος και αδράνεια καθώς ο στροφαλοφόρος άξονας είναι κοντύτερος από αυτόν ενός κινητήρα εν σειρά και το συνολικό πλάτος μικρότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη αδράνεια στην αλλαγή κλίσης της μοτοσυκλέτας και γρηγορότερη αλλαγή πορείας. 

Το πλαίσιο με τη μελετημένη ακαμψία και το συνδυασμό στρεπτικής ευελιξίας, επιτρέπει περιορισμένες κινήσεις που συμβάλουν στην ισορροπία των δυνάμεων που αναπτύσσονται από τον κινητήρα και τις αναρτήσεις. Σε γρήγορες αλλαγές πορείας το ίχνος επαφής του εμπρός τροχού και η γωνία του πιρουνιού επιτρέπουν την άμεση αλλαγή κατεύθυνσης, καθώς υπάρχει ο συνδυασμός μικρής αδράνειας του συνολικού βάρους που είναι συγκεντρωμένο περισσότερο στο κέντρο και των δυνάμεων από τα γυροσκοπικά φαινόμενα που δίνουν την τάση στη μοτοσυκλέτα να στρίψει γρήγορα προς τη μεριά που πλαγιάζει. Οι ρυθμίσεις του πλαισίου με δυνατότητα η τοποθέτηση του κινητήρα να μετατοπισθεί, το πιρούνι να αλλάξει τη γωνία του και την πίσω ανάρτηση να αλλάξει το ύψος και τη γωνία του άκαμπτου πίσω ψαλιδιού, αξιοποιούν πλήρως όλες τις δυνατότητες.

Οι αναρτήσεις της RSV4 1100 με τη μεγάλη διαδρομή στο πιρούνι Öhlins NIX (125 χιλιοστά) το οποίο είναι σχεδιασμένο να έχει όσο πιο κοντά στον τροχό τα δύο στελέχη του, ανταποκρίνεται άμεσα με την μικρότερη δυνατή αδράνεια αλλά και το μικρότερο δυνατό μη αναρτώμενο βάρος χωρίς αντίσταση ως προς τις μικρές κινήσεις που συμβαίνουν κατά τη διατήρηση της ισορροπίας αλλά και τις έντονες κινήσεις στις αλλαγές μεγάλων κλίσεων. Το πιρούνι με αυτά τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, διατηρεί απόλυτη κατευθυντικότητα και μαζί με το ρυθμιζόμενο TTX πίσω αμορτισέρ καθώς και το ρυθμιζόμενο σταμπιλιζατέρ παρέχουν τη δυνατότητα της περισσότερης φόρτισης του εμπρός τροχού και της αύξησης της πρόσφυσής του.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα δυναμικής συμπεριφοράς APRC (Aprilia Performance Ride Control) αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα στη μεταφορά της δύναμης στο δρόμο και στην ευστάθεια. 

Το σύστημα ATC (Aprilia Traction Control) είναι ο έλεγχος της πρόσφυσης σε 8 επίπεδα. Το AWC (Aprilia Wheelie Control) αφορά τον έλεγχο της σούζας σε 3 επίπεδα. Το ALC (Aprilia Launch Control) είναι έλεγχος εκκίνησης σε 3 επίπεδα. Πολύ σημαντικό είναι το σύστημα AQS (Aprilia Quick Shift) το οποίο επιτρέπει τις αλλαγές ταχυτήτων χωρίς κλείσιμο του γκαζιού και χωρίς πάτημα συμπλέκτη στο ανέβασμα αλλά και στο κατέβασμα χωρίς να επηρεάζεται αν το γκάζι είναι ανοικτό. Επίσης υπάρχουν βοηθητικά το APL (Aprilia Pit Limiter) και ACC (Aprilia Cruise Control) για περιορισμό της ταχύτητας σε πιτς και ρύθμιση σε ταξίδι αντίστοιχα. Τα παραπάνω συστήματα ελέγχουν με εξελιγμένους αισθητήρες τις κινήσεις της μοτοσυκλέτας και επεμβαίνουν σε κλάσματα δευτερολέπτου προσφέροντας τον απόλυτο έλεγχο της δυναμικής συμπεριφοράς.

Στο φρενάρισμα επίσης επεμβαίνει το σύστημα Cornering ABS πολλαπλής χαρτογράφησης, το οποίο ρυθμίζεται σε 3 επίπεδα και με τη χρήση φρένων με ελαφριές δαγκάνες Brembo Stylema εμπρός περιορίζει την ανύψωση του πίσω τροχού στο δυνατό φρενάρισμα και βοηθάει στο φρενάρισμα στην είσοδο της στροφής ανάλογα με την κλίση.

Η πιο ενδιαφέρουσα σύγχρονη εξέλιξη στις μοτοσυκλέτες - που προέρχεται από τους αγώνες - είναι τα αεροδυναμικά βοηθήματα και πλέον στην RSV4 1100 χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στην παραγωγή και συμβάλουν πολύ στην οδήγηση εντός αλλά ακόμη και εκτός πίστας. Με την αύξηση της ισχύος είναι απαραίτητο ο εμπρός τροχός να κρατηθεί στο δρόμο χωρίς τον ηλεκτρονικό περιορισμό της σούζας αλλά με την κάθετη αεροδυναμική φόρτιση. Τα φτερά που είναι τοποθετημένα στο φέρινγκ αυξάνουν το κάθετο φορτίο του εμπρός τροχού επιτρέποντας παράλληλα στον πίσω να μεταφέρει περισσότερη ισχύ. Η επίδραση της αυξημένης ροπής που μεταφέρεται από τον πίσω τροχό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται και το φορτίο στον πίσω τροχό δίνοντας αντίστοιχα περισσότερη πρόσφυση και εμποδίζοντας την επέμβαση του ηλεκτρονικού περιορισμού στην ισχύ. Στις στροφές η κάθετη δύναμη αυξάνει το συνολικό κράτημα και η συνισταμένη ολική αεροδυναμική φόρτιση είναι και πάλι κάθετη ως προς το ίχνος επαφής των ελαστικών στο δρόμο. Ο αναβάτης με το πλάγιασμα στο εσωτερικό της στροφής διακόπτει την ομαλή ροή του αέρα από τα εσωτερικά πτερύγια και αυτό έχει θετικό αποτέλεσμα καθώς η περισσότερη αεροδυναμική φόρτιση της εξωτερικής πλευράς έχει επίδραση με συνισταμένη δύναμη που φορτίζει προς τον κατακόρυφο άξονα την πλαγιασμένη μοτοσυκλέτα και εφαρμόζει ροπές στρέψης στις επιφάνειές της, ώστε να μην εμφανίζεται τάση έντονης υποβοήθησης για επιπλέον πλάγιασμα χωρίς τη θέληση του αναβάτη.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι να καταλήγει στους τροχούς επιπλέον κάθετη δύναμη η οποία αυξάνει και σταθεροποιεί το κράτημα, καθώς οποιαδήποτε αλλαγή στην κλίση της μοτοσυκλέτας και επομένως στα πτερύγια, έχει αντίκτυπο στα αεροδυναμικά φορτία σταθεροποιώντας περισσότερο την πορεία στις στροφές και στις εξόδους από αυτές με πολύ μεγαλύτερη επιτάχυνση.

Τα αεροδυναμικά βοηθήματα επιτρέπουν και εντονότερο φρενάρισμα με τον εμπρός τροχό να έχει παραπάνω πρόσφυση και ιδιαίτερα εκτός πίστας προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω της χαμηλότερης πρόσφυσης του δρόμου.

Συμπερασματικά η Aprilia RSV4 1100 Factory αποτελεί σημείο αναφοράς στον τομέα των επιδόσεων, με προηγμένη τεχνολογία η οποία αποκαλύπτεται στην πίστα στις δύσκολες συνθήκες όπου η πρόσφυση μπορεί να χαθεί απότομα και η μοτοσυκλέτα πρέπει με κάθε δυνατό τρόπο να συμπεριφερθεί όσο πιο ομαλά γίνεται, αποφεύγοντας την πτώση. Όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία διαθέτει μαζί με την υψηλή ιπποδύναμη, το χαμηλό βάρος, τη μικρή αδράνεια, τη γεωμετρία της ανάρτησης με το πλαίσιο και την αεροδυναμική συμπεριφορά, την καθιστούν κορυφαία επιλογή για χρήση εντός πίστας, ενώ στο δρόμο μπορεί να κινηθεί με πολύ μεγάλη ενεργητική ασφάλεια. Στα προαιρετικά αξεσουάρ η δυνατότητα τηλεμετρίας μπορεί να δώσει και όλα τα δεδομένα των ικανοτήτων που έχει η κατασκευή αυτή, αφήνοντας τον ανήσυχο αναβάτη να ψάξει περισσότερο τα δικά του όρια.

 

Εξοπλισμός αναβάτη: κράνος Shoei X-Spirit III, φόρμα Alpinestars Tech-Air, μπότες & γάντια Alpinestars

Επόμενο άρθρο »

Δ.Ε.Τ. (Δυνατότερη, Ελαφρύτερη, Ταχύτερη)

« Προηγούμενο άρθρο

SYM MAXSYM TL 2020

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα
Δημοσκόπηση
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟΥ 2025;
  • Ο ΧΟΡΧΕ ΜΑΡΤΙΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΡΙΛΙΑ ΣΕ ΑΛΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
  • Ο ΠΕΚΟ ΜΠΑΝΙΑΪΑ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ
  • Ο ΜΑΡΚ ΜΑΡΚΕΘ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΠΙΑ ΙΔΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΚΟ
  • Ο ΠΕΔΡΟ ΑΚΟΣΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΕΜΑΘΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ
  • ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ