• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
5ος Αγώνας - Γαλλία (Le Mans)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Τον Μάιο νέα SP Motor Oil Standard
Tο API θέτει νέα στάνταρτ για πιο αποδοτικά μοτέρ
Νέα Αγοράς 12/04/2020 - 13:46

Η τριβή είναι ο εχθρός της απόδοσης στους κινητήρες και ο ρόλος του λιπαντικού είναι πολύ σημαντικός και ως προς τη μέγιστη απόδοση, αλλά και ως προς τη μακροζωία των μοτέρ εσωτερικής καύσης.

Το American Petroleum Institute (API) είναι που βάζει τα στάνταρτ για το λάδι και ανά κάποια χρονικά διαστήματα αλλάζει και προσαρμόζει αυτά τα στάνταρτ για να καλύπτουν τις ανάγκες των σύγχρονων κινητήρων. Από την 1η Μαΐου λοιπόν θα ισχύει κάτι νέο. Και δεν είναι μόνο το ΑΡΙ αλλά και η Επιτροπή International Lubricant Specification Advisory Committee ή ILSAC, που έχει νέες προδιαγραφές για τα λάδια που καλύπτουν νέες ανάγκες των κατασκευαστών κινητήρων, αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας, που τελευταία φτιάχνουν όλο και πιο δυνατούς κινητήρες.

Μάλιστα η χρήση χαμηλότερου ιξώδους γίνεται αναγκαία, αλλά πρέπει να καλύπτεται και η αντοχή στη φθορά. 

Honda CBR1000RR-R 217.5hp
Honda CBR1000RR-R 217.5hp

Οι μοντέρνοι κινητήρες συχνά έχουν λάδι με χαμηλό ιξώδες, όπως 5W-20, 0W-20 ή και 0W-16. Οι δύο φορείς λοιπόν, ILSAC και API, δουλεύοντας με τους κυριότερους κατασκευαστές λιπαντικών έφτιαξαν τα νέα στάνταρτ που είναι τα: ILSAC GF-6A, ILSAC GF-6B και API SP. Αντικαθιστούν τα ILSAC GF-5 και API SN, από την 1η Μαΐου 2020. Για παράδειγμα το API SP αντικαθιστά το API SN, που είχε θεσμοθετηθεί το 2010.

Στα τεστ που έγιναν με λάδια που έχουν αυτά τα στάνταρτ φάνηκε ότι με χαμηλού ιξώδους λάδι μπορεί να υπάρχει προστασία του κινητήρα, γεγονός που θα επιτρέψει στους κατασκευαστές να βγάλουν ακόμη μεγαλύτερες αποδόσεις και να συνεχίζουν να μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα της βιομηχανίας γενικότερα.

 

ΑπόDucati V4 214hp

Ducati V4 214hp
1/5 λοιπόν ψάχνουμε για αυτά τα νέα στάνταρτ στα λάδια μας!

Επόμενο άρθρο »

Μποτάκια IXON Speed Vented

« Προηγούμενο άρθρο

#StaySafe: παιχνίδια της BMW για το σπίτι

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα