• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
1ος Αγώνας - GP Ταϊλάνδης (Burriram)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Θέσεις και απόψεις στο Athens Energy Forum 2021
Για την αυτόνομη οδήγηση
Νέα Αγοράς 19/02/2021 - 14:36

  

Στις 17 και 18 Φεβρουαρίου  στο Athens Energy Forum 2021 ο υπουργός* Γ. Κεφαλογιάννης μίλησε για το - Νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση ή αλλιώς την οδήγηση οχημάτων χωρίς οδηγό.
 
Η ηλεκτροκίνηση και η αυτόνομη οδήγηση σε συνδυασμό με την χρήση και όχι ιδιοκτησία του μέσου μεταφοράς δείχνει αυτή τη στιγμή ότι ειναι το μέλλον της μετακίνησης.
 
Η αυτόνομη οδήγηση χωρίζεται σε 1+5 επίπεδα, αυτή τη στιγμή ειμαστε στο επίπεδο 0, δηλαδή ο οδηγός έχει διαρκώς τον πλήρη έλεγχο του οχήματος, αλλά υπάρχουν συστήματα που τον ενημερώνουν για το περιβάλλον γύρω από το αυτοκίνητη ή βοηθούν σε κάποιες λειτουργίες (αισθητήρες παρκαρίσματος, cruise control, ενημέρωση για ταχεία προσέγγιση) .
 
Τα επίπεδα 1-2 ο οδηγός παραμένει στη θέση του σε ετοιμότητα να επέμβει αλλά τα συστήματα ελέγχουν πέρα από την ταχύτητα και την πορεία, βάση της προγραμματισμένης διαδρομής και το περιβάλλον γύρω από το όχημα και αυτόματα αντιδρούν ανάλογα..
 
Στα στάδια 3, 4 και 5 τα αυτόματα συστήματα θα έχουν τον πλήρη έλεγχο του οχήματος που ενδεχομένως δεν θα έχει τιμόνι για κατ' επιλογή οδήγηση από τον άνθρωπο, ενδεχομένως δεν θα χρειάζεται άδεια ικανότητας για να χρησιμοποιεί ένα πλήρως αυτόνομο όχημα της κατηγορίας 5.
 
Φυσικά για να φτάσουμε στο στάδιο 5 της 100/100 αυτόνομης μετακίνησης θα χρειαστούν σημαντικές αλλαγές και στις υποδομές των δρόμων και προφανώς τα συγκεκριμένα οχήματα δεν θα κυκλοφορούν εκτός εδικά διαμορφωμένου οδικού δικτύου.
 
Το ποια θα ειναι η θέση της μοτοσυκλέτας σε αυτό το στάδιο πλήρως αυτόνομης μετακίνησης δεν μπορουμε, η καλύτερα δεν θα θέλαμε να το φανταστούμε.
 
Βέβαια για την πλήρη εφαρμογή της μετακίνησης με αυτόνομα οχήματα κατηγορίας 5 θα χρειαστούν περίπου 20 χρόνια από τώρα.
 
Οπότε μέχρι τότε έχουμε χρόνο να απολαύσουμε τις αγαπημένες μας μοτοσυκλέτες.
 
Διαβάστε το παρακάτω δελτίο τύπου για να δείτε τις απόψεις και θέσεις των "ειδικών"  για το θέμα της αυτόνομης οδήγησης και άλλα σχετικά με τις πόλεις του μέλλοντος θέματα.
 
*Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών
 

 

 

 

Δελτίο Τύπου

Γ. Κεφαλογιάννης - Νέο θεσμικό πλαίσιο για αυτόνομη οδήγηση

Athens Energy Forum 2021

 

Πώς φτιάχνουμε έξυπνες πόλεις μέσω της έξυπνης ενέργειας ήταν το θέμα που ανέλυσαν οι κκ Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Αναπληρωτής Υπουργός, Υποδομών & Μεταφορών, , Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος, Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας | Δήμαρχος Τρικκαίων , Γιάννης Σαρακάκης, Vice PresidentHellenic Association of Motor Vehicle Importers Representatives

 

Γ. Κεφαλογιάννης: «Τα οχήματα χωρίς οδηγό βγαίνουν στην κίνηση της  πόλης»

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση ή αλλιώς την οδήγηση οχημάτων χωρίς οδηγό που θα έρθει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα προανήγγειλε από το βήμα του 10ου Συνεδρίου Energy Dialogues ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης. Το νέο πλαίσιο πάει «ένα βήμα παρακάτω το πλαίσιο εκτέλεσης της αστική κυκλοφορίας», καθώς όπως είπε «δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα  να πρωτοστατήσει στην έρευνα των τεχνολογιών οχημάτων χωρίς οδηγό». Ταυτόχρονα, ξεκλειδώνει προγράμματα αυτόνομης οδήγησης σε πολλές πόλεις της χώρας, στα πρότυπα αυτού που εφάρμοσε ο δήμος Τρικκαίων με τη χρήση αστικού λεωφορείου χωρίς οδηγό. «Στην ουσία με το νέο θεσμικό πλαίσιο βγάζουμε το αυτόνομο όχημα στην κίνηση στην πόλη», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης. Όπως διευκρίνισε, ειδικά στην περίπτωση του δήμου Τρικάλων, δίνεται η δυνατότητα ελέγχου από τον χειριστή έως και 4 λεωφορείων, λαμβάνοντας υπόψη ζητήματα ασφάλειας. Η αυτόνομη οδήγηση αποτελεί μία σημαντική πρόκληση για την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τον υφυπουργό.

Όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση, ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για την προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου. «Δίνουμε τη δυνατότητα στους ΟΤΑ με τα ΣΒΑΚ να δημιουργήσουν δίκτυα υποδομών φόρτισης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δίκτυα πρέπει να αναπτυχθούν με απλή διαδικασία και σε ιδιωτικούς κοινόχρηστους χώρους, όπως σε παρκινγκ σούπερ μάρκετ κλπ» στη λογική της μετάβασης σε smart cities. Επιπλέον, προανήγγειλε μητρώο υποδομών ηλεκτροκίνησης, μία κεντρική βάση δεδομένων μέσω της οποίας θα αποστέλλονται στους χρήστες σε πραγματικό χρόνο δεδομένα και θα εποπτεύεται η ομαλή λειτουργία των υποδομών φόρτισης.

Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, τα μικρά νησιά μπορούν να έχουν ρόλο κλειδί για ένα μοντέλο βιώσιμης κινητικότητας με φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις και πρόσθεσε ότι «μπορούν να γίνουν πιλότοι που θα εφαρμοστούν σενάρια οικονομικά βιώσιμων επενδύσεων» και επεσήμανε το παράδειγμα της μετατροπής της Αστυπάλαιας σε νησί πρότυπο βιώσιμης κινητικότητας.

 

Δ. Παπαστεργίου: «Να φτιάξουμε νέες σύγχρονες ηλεκτρικά κινούμενες βιώσιμες πόλεις»

«Ο κόσμος θέλει να κάνει την τεχνολογία κομμάτι της ζωής του. Τα μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία πρέπει να είναι το μέλλον των μεταφορών μας μέσα στις πόλεις», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου καθώς όπως είπε, ωριμάζει η διάθεση του κόσμου να αφήσει το αυτοκίνητο, ακόμα και αν είναι ηλεκτρικό.

«Πεδίο δόξης λαμπρό να φτιάξουμε νέες σύγχρονες ηλεκτρικά κινούμενες βιώσιμες πόλεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κάνοντας λόγο για συντονισμένη δουλειά που συντελείται από το ΥΠΕΝ και το Υπουργείο Μεταφορών προς αυτή την κατεύθυνση, γεγονός που δείχνει τη σοβαρότητα. Αναφέρθηκε στην εξασφάλιση  πρόσβασης σε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για Σχέδια φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων από τους ΟΤΑ, λέγοντας ότι  «οι δήμοι πρέπει να δημοπρατήσουν το δικαίωμα που έχουν με μία ξεκάθαρη διαδικασία και με ανταποδοτικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες».

«Να ξαναδούμε τις πόλεις μας διαφορετικά μέσω της ηλεκτροκίνησης και των ΣΒΑΚ» ανέφερε ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε πόλεις καθαρές και ενεργειακά ουδέτερες». Και τόνισε την ανάγκη «να μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία καθώς ανοίγονται εργαλεία χρηματοδότησης όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και η νέα προγραμματική περίοδος».

 

Απ΄ την πλευρά του ο κ. Γ. Σαρακάκης ως βασική εξέλιξη που καθορίζει και τις τάσεις στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι οι μπαταρίες, αλλά και οι επαναστατικές δυνατότητες που δίνει το 5G. Η εν λόγο «συνδεσιμότητα θα φέρει αλλαγή στον τρόπο που οι οδηγοί και τα αυτοκίνητα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «θα ενεργοποιηθεί ο έλεγχος φωνής ή χειρονομίας, μαζί με άλλες τεχνολογίες».

Επιπλέον, όπως είπε «η αυτόνομη οδήγηση είναι ψηλά στην ατζέντα όμως το χρονοδιάγραμμα πάει προς τα πίσω. Μακάρι η Ελλάδα να κάνει την έκπληξη και να πρωτοπορήσει και σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρακάκη, «οι οδικές μεταφορές μπορούν να αξιοποιήσουν της ΑΠΕ», ενώ ανέφερε ότι «η κινητική ενέργεια των οχημάτων θα καταστεί περιβαλλοντικά ουδέτερη στο μέλλον».

Όπως είπε, «με τον ρυθμό που αυξάνονται οι πωλήσεις των αυτοκινήτων θα φθάσουμε σε 14 τεραβατόρες σε αποθήκευση τις επόμενες δεκαετίες, γεγονός που θα καταστήσουν τα αυτοκίνητα αποθήκες ενέργειας μέσα στους αστικούς ιστούς, σε συνδυασμό με τη χρήση έξυπνων φορτιστών. 

Τέλος, επεσήμανε το πολύ σημαντικό πρόβλημα της παλαιότητας του στόλου οχημάτων στη χώρα μας, καθώς όπως είπε «συνεχίζεται η αθρόα εισαγωγή παλαιών φορτηγών, που ξεπερνάνε κατά μέσο όρο τα 21 χρόνια και λεωφορείων που ξεπερνάνε τα 20 χρόνια» ενώ κάλεσε την πολιτεία να αναλάβει συγκεκριμένα μέτρα.

 

Πώς καθιστούμε την ενέργεια έξυπνη; Στο πάνελ τις απαντήσεις δίνουν οι κκ Δημήτριος Δούκας, CIO & Country ManagerNET2GRID, Μενέλαος Ιωάννιδης, CTOLightsource BP Labs, Γιάννης Περράκης, PrincipalDigital InnovationBP

 

Δ. Δούκας: «Έξυπνοι μετρητές και digitalization είναι το μέλλον»

Τα μέλλον στην Ελλάδα είναι η εισαγωγή σύγχρονών έξυπνων μετρητών που επιτρέπουν περισσότερα δεδομένα και καλύτερες υπηρεσίες, δήλωσε ο κ. Δημήτριος Δούκας, ενώ έκανε λόγο για την ψηφιοποίηση (digitalization), και την ανάγκη πρόσβαση στα δεδομένα, προκειμένου να παραχθεί υψηλή προστιθέμενη αξία και όχι απλά πληροφόρηση. Αναφέρθηκε στους έξυπνους μετρητές (smart meters), οι οποίοι «έδωσαν μεγάλη ώθηση στις χώρες που  εφαρμόστηκαν, καθώς έδωσαν πρόσβαση σε δεδομένα κατανάλωσης», όπως είπε και επεσήμανε ότι «προσπάθειες γίνονται στο να ξεκλειδώσουμε νέες δυνατότητες στις εταιρείες ενέργειας δίνοντας πληροφορίες για δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να ξέρει ο καταναλωτής την κατανάλωση, αλλά και από την πλευρά του διαχειριστή του δικτύου, καλύτερες προβλέψεις».

 

Μ. Ιωαννίδης: «Να δουλεύουμε πίσω και πέρα από τον μετρητή»

«Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες του κόσμου που μπορεί να καταφέρει 100% ενέργεια από ΑΠΕ λόγω τις γεωμορφίας. Πρέπει να αναπτύξει την ευελιξία και να βάλει όσο το δυνατόν περισσότερες ΑΠΕ με έναν έξυπνο τρόπο στο δίκτυο», δήλωσε ο κ. Μενέλαος Ιωαννίδης. Όπως είπε, «ο εξηλεκτρισμός (electrification) δημιουργεί μεγάλες συγκεντρώσεις ενέργειας και ισχύος μέσα στα δίκτυα, και γι΄ αυτό πρέπει να βρούμε λύσεις σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να το μέρος του δικτύου της ζήτησης να μπορεί να ανταποκριθεί στη συμφόρηση». «Καλούμαστε να δουλεύουμε πίσω και πέρα από τον μετρητή», ανέφερε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για τις δυνατότητες για ένα σύγχρονο ευέλικτο δίκτυο που θα μπορεί να ισορροπεί τις πλευρές της προσφοράς και της ζήτησης. «Η ένωση των τεχνολογιών πληροφορικής και internet μας δίνεται η δυνατότητα να εξισορροπούμε ειδικά στην πλευρά της ζήτησης», ανέφερε.

 

Γ. Περράκης: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι προπομπός και εργαστήριο για όλη την Ευρώπη»

Στην Ελλάδα είναι τόσο διαφορετικό το περιβάλλον σε ένα νησί για παράδειγμα, και οι ανάγκες στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου μπορεί να αναπτυχθεί πολλή, νέα και καινοτόμα τεχνολογία που θα μπορούσε να καταστήσει τη χώρα προπομπό και εργαστήριο για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη ανέφερε ο κ. Περράκης. «Όταν μιλάμε για έξυπνη ενέργεια, μιλάμε για την ενέργεια που παράγουμε με χαμηλότερο κόστος, με περισσότερη ασφάλεια και με μεθόδους με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα», εξήγησε. Όσον αφορά το κομμάτι των υδρογονανθράκων έκανε γνωστό ότι «η BP επένδυσε σε μία εταιρεία δορυφόρων προκειμένου να συνδυάζει με τεχνολογίες ευφυΐας, έτσι ώστε να εντοπίζονται εκπομπές ρύπων π.χ. μεθανίου». «Το πρώτο στάδιο είναι να αντιληφθούμε από πού προέρχονται οι ρύπου και για ποιο λόγο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τις ΑΠΕ, σύμφωνα με τον κ. Περράκη η αιολική ενέργεια είναι μία μορφή ενέργειας που η BP έχει επενδύσει.

 

Moderator: Angelos Gkanoutas-Leventis, President, Greek Energy Forum

 

Η ψηφιακή εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν δωρεάν την εγγραφή στο παρακάτω link

 

https://athensenergydialogues.liveon.tech/panel/register

 

Content Partner: Greek Energy Forum

Μεγάλοι Χορηγοί: Elpedison – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ

Χορηγοί: Accenture – Deloitte – Δικ. Εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες - KPMG

Υποστηρικτές: ΔΕΔΑ – ΔΕΔΔΗΕ – ΕΔΕΥ -EnEx Group - Huawei

Με την Υποστήριξη: KAPE CRESS – ΔΑΠΕΕΠ – HAES (Hellenic Association of Energy Suppliers)– HELAPCO (Hellenic Association of Photovoltaic Companies – HWEA (Hellenic Wind Energy Association) – UNICEN (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας)

Χορηγοί Επικοινωνίας: Καθημερινή – BnB Daily – Capital.gr – Energypress.gr – Energyin.gr – Worldenergynews.gr – Ypodomes.com - Dimoprasion.gr - CEE Energy News

 

Επόμενο άρθρο »

SΗΟΕΙ X-Spirit III Marquez

« Προηγούμενο άρθρο

Παρουσιάστηκαν οι νέες Aprilia RSV4 και RSV4 Factory μοντέλα 2021

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα
Δημοσκόπηση
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟΥ 2025;
  • Ο ΧΟΡΧΕ ΜΑΡΤΙΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΡΙΛΙΑ ΣΕ ΑΛΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
  • Ο ΠΕΚΟ ΜΠΑΝΙΑΪΑ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ
  • Ο ΜΑΡΚ ΜΑΡΚΕΘ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΠΙΑ ΙΔΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΚΟ
  • Ο ΠΕΔΡΟ ΑΚΟΣΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΕΜΑΘΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ
  • ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ