• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
9ος Αγώνας - Γερμανία (Sachsenring)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Επισκόπηση του αγώνα στο Assen
Η ευελιξία των ελαστικών MICHELIN Power Slick αναδεικνύεται
Νέα Αγοράς 01/07/2024 - 20:24

​Αυτό το Σαββατοκύριακο, οι ομάδες των MotoGP και MotoE κατευθύνθηκαν βόρεια της Ολλανδίας, προς την πίστα TT Circuit Assen. Η συγκεκριμένη πίστα βρίσκεται κοντά στις παραλίες της Βόρειας Θάλασσας κι είναι στο ημερολόγιο αγώνων  από το 1949.  Λόγω της τοποθεσίας της μπορεί να υπόκειται σε μεταβλητές καιρικές συνθήκες και έντονες θερμικές διακυμάνσεις, με ένα κρύο αεράκι από τη θάλασσα που μπορεί να σαρώσει την πίστα, ακόμη και στα μέσα του καλοκαιριού. 

​ 

​Ο αγώνας 2024 στην πίστα Motul TT Assen επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά αυτή την τάση, καθώς τα σύννεφα εναλλάσσονταν με τον ήλιο την Παρασκευή και την Κυριακή, ενώ οι κατατακτήριες και ο αγώνας Tissot Sprint το Σάββατο έγιναν κάτω από καθαρούς ουρανούς, χωρίς άνεμο και με θερμοκρασίες πίστας 49°C κατά τη διάρκεια του απόγευματος. 

​ 

​Την Παρασκευή, λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων στη θερμοκρασία, οι αναβάτες είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν όλα τα μείγματα γόμας των ελαστικών MICHELIN και να προετοιμαστούν καλά για τον αγώνα του Σαββατοκύριακου. Το Σάββατο, στο δεύτερο session (Q2) ειχαμε  μια σημαντική αύξηση στις επιδόσεις τους, σε σύγκριση με το 2023. Ο Francesco Bagnaia, ενώ κέρδισε την pole position,  σημείωσε το νέο ρεκόρ πίστας όλων των εποχών  με χρόνο 1'30.540. Μια ισχυρή ένδειξη της εξέλιξης των γυρολογίων απεικονίστηκε από τους πρώτους 10 αναβάτες που ήταν όλοι ταχύτεροι από το ρεκόρ του 2023. 

​ 

​Ο αγώνας Tissot Sprint ξεκίνησε  το Σάββατο στις 3:00 μ.μ., όταν η ζέστη ήταν ιδιαίτερα έντονη, με θερμοκρασίες πίστας μεταξύ 45°C και 49°C. Η πλειοψηφία των αναβατών επέλεξε το μαλακό μείγτμα γόμας για το πίσω ελαστικό, ενώ για τον μπροστινό τροχό οι μισοί επέλεξαν το σκληρό μείγμα γόμας κι οι άλλοι μισοί το μεσαίο. Σε αυτή την πολύ απαιτητική πίστα που θερμαίνεται από τον ήλιο, η ευελιξία των ελαστικών MICHELIN επέτρεψε στους αναβάτες να διατηρήσουν έναν γρήγορο ρυθμό αγώνα και στους 13 γύρους. 

​ 

​Ο Francesco Bagnaia κέρδισε τον αγώνα Tissot Sprint και σημείωσε συνολικό χρόνο αγώνα 11 δευτερόλεπτα ταχύτερο από πέρυσι. Με την καρό σημαία να πεφτει , ο Jorge Martin (Prima Pramac Racing) και ο Maverick Vinales (Aprilia Racing) ανέβηκαν  στο δεύτερο και στο τρίτο σκαλί του βάθρου αντίστοιχα. 

​ 

​Την Κυριακή οι αναβάτες ήρθαν αντιμέτωποι με καιρικές συνθήκες πολύ διαφορετικές από αυτές της προηγούμενης μέρας, με συννεφιά και 16°C, ενώ ένα έντονο δροσερό αεράκι σάρωνε την πίστα. Ο άνεμος πάντα ανεβαζει το βαθμό δυσκολίας  για τους  αναβάτες. Πρώτον, επηρεάζει την κατευθυνση  ασκώντας εξωτερικές δυνάμεις στη μοτοσυκλέτα και, δεύτερον, επιταχύνει την ψύξη των ελαστικών μεταξύ των εξόδων των στροφών  και των ευθειών, δημιουργώντας έτσι διακυμάνσεις στην πρόσφυση και την πίεση των ελαστικών. 

​. 

​Ευτυχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα σύννεφα διαλύθηκαν σταδιακά και με την έναρξη του Grand Prix στις 2:00 μ.μ., η θερμοκρασία της πίστας είχε ανέβει στους 38°C. Ο Francesco Bagnaia κέρδισε το Motul TT Assen 2024, διατηρώντας τα ηνία του αγώνα από την αρχή μέχρι το τέλος,  ενώ σημείωσε νέο ρεκόρ διάρκειας αγώνα με χρόνο 40'07.214 – όντας 18 δευτερόλεπτα ταχύτερος από το προηγούμενο ρεκόρ του απο το 2022. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται και στη σταθερότητα των ελαστικών MICHELIN Power Slick – σκληρό μέιγμα γόμας εμπρός και μεσαίο πίσω. Ο Jorge Martin – ο οποίος επέλεξε το μαλακό μέιγμα γόμας για τον πίσω τροχό  και ο Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team) συμπλήρωσαν το βάθρο. 

​ 

​«Το Assen TT Circuit είναι μια πολύ τεχνική πίστα, με συνθήκες που προκαλούν μεγάλη πίεση στα ελαστικά. Ακόμα κι αν η επιφάνεια δεν είναι από τις πιο λείες της σεζόν, αποφασίσαμε ωστόσο να επέμβουμε στα μπροστινά ελαστικά επανατοποθετώντας το σκληρό μείγμα γόμας των ελαστικών MICHELIN Power Slick. Ήταν επίσης θέμα ανταπόκρισης στην εξέλιξη των μοτοσυκλετών, οι οποίες είναι όλο και πιο αποδοτικές και με μεγαλύτερα αεροδυναμικά φορτία», δήλωσε ο Piero Taramasso, ο Piero Taramasso, Michelin Two–Wheel Motorsport Manager.  «Η απόφαση αποδείχθηκε συνετή και οι αναβάτες που επέλεξαν αυτήν την επιλογή μας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω τη μεγάλη ευελιξία των πίσω ελαστικών MICHELIN Power Slick. Το μαλακό μείγμα γόμας, πρόσφερε εξαιρετικές επιδόσεις το Σάββατο σε μια πολύ καυτή πίστα, χωρίς αυτές να μειώνονται κατά τη διάρκεια του αγώνα, όπως και το μεσαίο μείγμα γόμας την Κυριακή. Το τελευταίο επέτρεψε  στους αναβάτες να πετύχουν χρόνους γύρου ίδιους με αυτούς του μαλακού μείγματος γόμας, παρέχοντας παράλληλα μεγάλη σταθερότητα σε όλο τον αγώνα». 

​ 

​Ρεκόρ αγώνων Σαββατοκύριακου 

  • ​Ρεκόρ αγώνα όλων των εποχών: Francesco Bagnaia σε 1'30.540 (-0,9s έναντι 2023) 

  • ​Ρεκόρ γύρου αγώνα: Francesco Bagnaia σε 1'31.866 (-0,6s έναντι 2022) 

  • ​Διάρκεια αγώνα Tissot Sprint: Francesco Bagnaia σε 19'58.090 (-11s vs 2023) 

  • ​Διάρκεια αγώνα GP: Francesco Bagnaia σε 40'07.214 (-18s vs 2022) 

​ 

​Πέμπτος αγώνας  για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM ENEL MotoE™ 

​ 

​Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoE FIM ENEL μπήκε στο δεύτερο μισό της σεζόν του και συμπεριλαμβανομένων των δύο αγώνων αυτού του Σαββατοκύριακου, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 10 αγώνες. Οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες με τις βελτιωμένες επιδόσεις τους σε συνδυασμό με τα ελαστικά μας που προσφέρουν  επιδόσεις υψηλού επιπέδου και σταθερότητα, επιτρέπουν στους αναβάτες να βελτιώσουν τους χρόνους τους, για άλλη μια φορά στην πίστα TT Circuit Assen.  

​ 

​Οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες της Ducati είναι εξοπλισμένες με ελαστικά MICHELIN που ενσωματώνουν 49% ανανεώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά μπροστά και 53% πίσω (έναντι 34% και 52% αντίστοιχα το 2023). Αποδεικνύουν τον καινοτόμο χαρακτήρα αυτών των ελαστικών, τα οποία προοδεύουν όσον αφορά το σεβασμό για τον πλανήτη, χωρίς συμβιβασμούς στην ασφάλεια ή τις επιδόσεις. Επιπλέον, από φέτος, το πέλμα των πίσω ελαστικών MICHELIN Power Slick διαθέτει εφήμερα βελούδινα σχέδια που ονομάζονται «Road to Vision», τα οποία συμβολίζουν τις τεχνολογικές προόδους της Michelin στην πορεία προς ένα πλήρως βιώσιμο ελαστικό. Η Michelin θεωρεί το μηχανοκίνητο αθλητισμό πραγματικό επιταχυντή της καινοτομίας και επιθυμεί να εφαρμόσει τις καινοτομίες που επικυρώνονται στο MotoE, τόσο στα ελαστικά  MotoGP, όσο και στα ελαστικά παραγωγής τα επόμενα χρόνια. 

​ 

​Στην πίστα του Assen, οι δύο αγώνες MotoE πρόσφεραν ένα συναρπαστικό θέαμα το Σάββατο. Τον πρώτο αγώνα κέρδισε ο Hector Garzo (Dynavolt Intact GP MotoE), μπροστά από τον Oscar Gutierrez (Axxis-MSI) και τον Jordi Torres (Openbank Aspar Team). Ο Alessandro Zaccone (Tech3 E-racing) κέρδισε τον δεύτερο αγώνα, μπροστά από τον Oscar Gutierrez και τον Hector Garzo. 

​ 

​Ο επόμενος σταθμός στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP FIM θα είναι το Liqui Moly Motorrad Grand Prix Deutschland, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 7 Ιουλίου στην πίστα Sachsenring της Γερμανίας. Παράλληλα, οι αναβάτες MotoE θα αγωνιστούν στον 11ο και 12ο αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM ENEL με τις 100% ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες. 

Επόμενο άρθρο »

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

« Προηγούμενο άρθρο

Οι αναβαθμίσεις στις μοτοσυκλέτες της BMW για το 2025

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα