• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
17ος Αγώνας - GP Αυστραλίας (Philip island)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Η Michelin Motorsport με ασύμμετρα ελαστικά στο Phillip Island
Για την αριστερόστροφη πίστα με τη νέα άσφαλτο
Νέα 17/10/2024 - 00:03

Δύο εβδομάδες μετά το Motul Grand Prix της Ιαπωνίας, το τελευταίο από τα τρία διαδοχικά Σαββατοκύριακα αγώνων, οι αναβάτες του MotoGP επιστρέφουν στην πίστα.

Πρέπει να κάνουν ένα μακρύ ταξίδι στο Phillip Island, ένα νησί 7.000 κατοίκων που συνδέεται με μια γέφυρα με την ηπειρωτική χώρα της Αυστραλίας.

Τοποθετημένο στην άκρη ενός γκρεμού με θέα στον Ινδικό Ωκεανό, η πίστα μήκους 4.445 μέτρων, με τις 7 αριστερές και τις 5 δεξιές στροφές, κατασκευάστηκε το 1956 και φιλοξενεί το MotoGP από το 1989, με διάλειμμα από το 1991 έως το 1996.

Για το συγκεκριμένο αγώνα του 2024, η άσφαλτος έχει αντικατασταθεί και επομένως είναι μια 100% νέα επιφάνεια που θα ανακαλύψουν για πρώτη φορά οι ομάδες της Michelin Motorsport και οι συνεργάτες της.

Αυτή η λεπτομέρεια είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί παρόλο που η διάταξη είναι γνωστή, η θερμική συμπεριφορά, τα χαρακτηριστικά φθοράς και τα επίπεδα πρόσφυσης της πίστας αποτελούν προς το παρόν μεγάλο ερωτηματικό.

«Είμαστε έτοιμοι να ανακαλύψουμε τη φύση της νέας πίστας στο Phillip Island», δήλωσε ο Piero Taramasso, Michelin Two–Wheel Motorsport Manager. «Καθώς δεν είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε καμία δοκιμή εκ των προτέρων, θα φέρουμε μια διευρυμένη γκάμα ελαστικών. Για τον μπροστινό τροχό θα έχουμε τα ίδια μείγματα γόμας (μαλακό, μεσαίο και σκληρό) όπως το 2023, αλλά για τον πίσω, θα προσφέρουμε στους συνεργάτες μας τρεις επιλογές αντί για τις δύο συνηθισμένες. Θα έχουμε διαθέσιμο το μαλακό μείγμα γόμας, με τη συνήθη εσωτερική του δομή, αλλά και δύο ελαστικά με μεσαίο και σκληρό μείγμα γόμας, τα οποία επωφελούνται από μια ενισχυμένη κατασκευή που είδαμε ήδη στα τέλη Σεπτεμβρίου στην πίστα Mandalika (Ινδονησία). Πήραμε αυτή την απόφαση με βάση τη διαμόρφωση της πίστας και τους περιορισμούς που τέθηκαν στα ελαστικά. Αυτό το Σαββατοκύριακο η πρόκληση θα είναι να παρέχουμε στους συνεργάτες μας μπροστινά ελαστικά που προσφέρουν καλή αίσθηση και ελέγχουν καλά τα θερμικά φορτία λόγω του γεγονότος ότι μπορούν να κρυώσουν εύκολα σε αυτή την πίστα. Δεν υπάρχει έντονο φρενάρισμα, η θερμοκρασία του αέρα είναι συχνά χαμηλή και ο άνεμος εδώ είναι ιδιαίτερα δροσερός. Στον πίσω τροχό, από την άλλη, ενώ ο θερμικός έλεγχος θα είναι επίσης ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας, πρέπει να σημειωθεί ότι τα ελαστικά θα εκτίθενται σε συνεχή θέρμανση, λόγω των μεγάλων γρήγορων στροφών και της συχνής επιτάχυνσης που απαιτεί η πίστα. Ωστόσο, η καλή κατανόηση των περιορισμών που δημιουργεί η νέα άσφαλτος κατά τα πρώτα test sessions θα είναι πολύ σημαντική».

Για τον αγώνα Grand Prix της Qatar Airways Australian Motorcycle, οι συνεργάτες της Michelin θα έχουν διαθέσιμα το μαλακό, μεσαίο και σκληρό μείγμα γόμας, τόσο για τα εμπρός όσο και για τα πίσω ελαστικά.

Κατ' εξαίρεση, όπως συμβαίνει και στο Sachsenring (Γερμανία) και στη Valencia (Ισπανία), τα ελαστικά εμπρός και πίσω είναι ασύμμετρα, με ενίσχυση στην αριστερή πλευρά. Σημειώστε ότι στο Phillip Island, η πίστα έχει αριστερόστροφη φορά.

Η πίστα βρίσκεται πολύ κοντα στον Ινδικό Ωκεανό και λόγω της εποχής και της εμπειρίας των περασμένων ετών, η Michelin θα έχει διαθέσιμα τα βρόχινα ελαστικά της, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί συχνά στη συγκεκριμένη πίστα στο παρελθόν.

Σε περίπτωση βροχής, η Michelin θα έχει διαθέσιμα τα βρόχινα ελαστικά της, MICHELIN Power Rain, σε μαλακό και μεσαίο μείγμα γόμας – συμμετρικά για εμπρός και ασύμμετρα πίσω και πάλι με την αριστερή πλευρά ενισχυμένη.

Ρεκόρ για κατάρριψη

  •    - Το ρεκόρ πίστας όλων των εποχών με χρόνο 1’27.246, σημειώθηκε από τον Johan Zarco το 2023.
  •    - Ο ταχύτερος γύρος αγώνα με χρόνο 1'28.108 σημειώθηκε το 2014 από τον Marc Marquez.
  •    - Το ρεκόρ διάρκειας του αγώνα Grand Prix είναι 40’33.849 (2015). 
  •    - Ο Ενέα Μπαστιανίνι κατέχει το ρεκόρ μέγιστης ταχύτητας από το 2022 με 356.4 χλμ./ώρα στη μεγαλύτερη ευθεία της πίστας (900 μέτρα).

Επόμενο άρθρο »

Pirelli - Ειδική κατανομή ελαστικών στο GP της Αυστραλίας

« Προηγούμενο άρθρο

Brembo – Τα δεδομένα για τα φρένα στο MotoGP της Αυστραλίας

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα