• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
BIO Tekna: Μάξιμουμ Απόδοση!
Αναδημοσίευση από το περιοδικό MOTOGP WORLD
Νέα 10/01/2020 - 13:45

Δεν είναι η μέγιστη απόδοση ενός κινητήρα ή συνολικά μιας μοτοσυκλέτας που καθορίζει το αποτέλεσμα στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ο παράγοντας οδηγός κάνει τη διαφορά και το σώμα και το πνεύμα του οδηγού μπορούν να έχουν μετρήσιμη απόδοση! Η Bio Tekna ανακάλυψε τα σχετικά μυστικά και εμείς “ανακαλύπτουμε” την Ιταλική εταιρία. Μας μιλά ο ιδρυτής της Dario Boschiero.

 

Κείμενο: Δημήτρης Διατσίδης

Φωτ.: Callo Albanese, BioTekna

 

“Tο ανθρώπινο σώμα ήταν πάντα η κύρια πηγή της τεχνολογίας μας. Στο μέλλον θα είναι μια ακόμη μεγαλύτερη πηγή”, λέει χαρακτηριστικά ο Dario Boschiero, ο ιδρυτής της Bio Tekna – Biomedical Technologies. Η πρωτότυπη αυτή εταιρία γεννήθηκε το 1996 με σκοπό να εξελίξει νέες τεχνολογίες για να μελετήσει το πως λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα. Μια μη επεμβατική hi-tech διάγνωση, αποκωδικοποίηση και κατάταξη των βιο-ηλεκτρικών σημάτων του ανθρώπινου σώματος και ο συσχετισμός τους με την υγεία, ήταν η αρχική ιδέα. Και χωρίς να υπάρχει κάποια απόδειξη για αυτό δημιουργήθηκε η ομάδα ερευνητών που εξέλιξε και τα ειδικά εργαλεία που κάνουν τη σχετική διάγνωση.

“Για πολλά χρόνια εξελίσσαμε αυτό για τον ιατρικό τομέα, για την πρόληψη αλλά και την αποθεραπεία ασθενών. Τα τελευταία δέκα χρόνια φτιάξαμε ένα νέο τομέα, χάρις στην εμπειρία των εκατομμυρίων δεδομένων που είχαμε – 11 εκατομμύρια δεδομένα – και καταλάβαμε ότι από την απόδοση μέχρι την υγεία και μέχρι την ασθένεια, όλα μπορούν να μετρηθούν” τονίζει ο Boschiero.

“Έτσι συγκεντρωθήκαμε στην υγεία σε σχέση με την απόδοση και εξελίξαμε νέες τεχνολογίες πιο δυναμικές και πιο απλές και πιο γρήγορες, για τους αθλητές για να μετράμε κάθε μέρα το πως αλλάζει η απόδοσή τους.”

Αλλά τι είναι η απόδοση σε σχέση με το σπορ που κάνει ο καθένας;

“Η ανθρώπινη επίδοση δεν είναι στάνταρ. Η ανθρώπινη επίδοση είναι η μάξιμουμ φυσική κατάσταση, η πνευματική και του περιβάλλοντος τη δεδομένη στιγμή στο υψηλότερο επίπεδο. Έτσι ο καθένας μπορεί να φθάσει σε αυτήν την απόδοση, η οποία εξαρτάται από τη δουλειά που κάνει κανείς, τα χόμπι που έχει, το στυλ της ζωής. Σε αυτά επιδρούν τουλάχιστον 4 παράμετροι:

  1. Η ικανότητα προσαρμογής: η ικανότητα να λειτουργείς το μυαλό σου και το σώμα σε νέα δεδομένα, σε νέα σπορ, σε νέα επίπεδα ρεκόρ.
  2. Η ενεργοποίηση: η ικανότητα να είσαι έτοιμος τη σωστή στιγμή. Το μέγιστο επίπεδο ενεργοποίησης είναι το λιοντάρι στη σαβάνα! Το λιοντάρι ξέρει τι πρέπει να αρπάξει και όταν δεν υπάρχει θήραμα ή δεν πεινάει ξεκουράζεται, δεν είναι ενεργό. Αλλά όταν υπάρχει κίνδυνος ή μια ευκαιρία για κυνήγι, η ενεργοποίησή του είναι άμεση. Και ο αθλητής πρέπει να είναι έτσι. Να ενεργοποιείται όταν χρειάζεται και όχι όταν δεν είναι απαραίτητο. Η ενεργοποίηση είναι πολύ σημαντική και έχει δύο στάδια. Στο πρώτο που είναι το μάξιμουμ το λέμε μάχη ή πτήση. Στο άλλο στάδιο που υπάρχει ο κίνδυνος, είμαστε σε μια μεσαία ενεργοποίηση για να προστατέψουμε τη ζωή μας από διάφορα πράγματα. Πολλά άτομα έχουν λιγότερη από τη μεσαία ενεργοποίηση και το λέμε στάδιο παγώματος. Οι αθλητές λοιπόν μπορούν να περνάνε από το μεσαίο στάδιο στο μάξιμουμ πολύ γρηγορότερα από ότι ένας μέσος άνθρωπος.
  3. Το επίπεδο ψυχοφυσικής ξεκούρασης: η ικανότητα όταν δεν υπάρχει κίνδυνος, όταν σταματούν την προπόνηση να ξεκουραστούν. Κάποια άτομα έχουν δυσκολία στο να το κάνουν, ακόμη και στο να κοιμηθούν τη νύχτα. Γιατί είναι πολύ ενεργοί όλη τη μέρα, όχι γιατί κάνουν κάποιο λάθος, αλλά γιατί η αδρεναλίνη τους είναι πολύ υψηλή. Ή γιατί δεν ηρεμούν το απόγευμα ή γιατί είναι πολλοί νέοι, υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Πολλές φορές γιατί κάνουν παραπάνω προπόνηση, αλλά αν είναι επαγγελματίες πρέπει να ηρεμούν. Έτσι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε το επίπεδο ηρεμίας. Και για έναν αθλητή δεν είναι καλό να είναι πάρα πολύ ήρεμος, αλλά όταν είναι εκτός της ζώνης “κινδύνου” πρέπει να “σβήνει” όπως όταν κοιμάται. Έτσι ψάχνουμε την ικανότητα να ξεκουράζεται από την υπερπροπόνηση ή την ψυχολογική πίεση ή και από τα δύο. Και αυτό συμβαίνει συχνά σε αθλητές.
  4. Ο δείκτης ανθρώπινης απόδοσης: η ικανότητα να αντιδρά σε πολλές παραμέτρους φυσικές και ψυχικές και να έχει την μάξιμουμ ετοιμότητα τη στιγμή που χρειάζεται. Συμβαίνει σε αρκετούς αθλητές τη στιγμή του αγώνα να είναι απόλυτα έτοιμοι και να έχουν μια πολύ υψηλή απόδοση. Αλλά μπορεί και να χάσουν τη σωστή στιγμή που είναι η αποφασιστική. Και αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν έχουν μετρηθεί και γίνεται λάθος στα στοιχεία ή κάνουν λάθος στις λεπτομέρειες της προετοιμασίας του αγώνα. Επίσης αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά”.

 

Και τι ξεχωρίζει τον Πρωταθλητή από τους άλλους αθλητές; είναι η ερώτηση που έρχεται αφού μάθουμε αυτές της παραμέτρους. Ο Boschiero έχει την απάντηση:

“Οι τρεις πρώτες αυτές παράμετροι πρέπει να υπάρχουν στο μάξιμουμ επίπεδο για να γίνει κάποιος πρωταθλητής. Σε κάθε σπορ υπάρχουν διαφορές στα επιμέρους στοιχεία, αλλά αυτές είναι οι βασικές παράμετροι.

Με βάση αυτά η Bio Tecna βοηθάει αρκετούς αθλητές που παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχουν πολύ διαφορετική προετοιμασία από τους οδηγούς στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν ένα αγώνα κάθε 4 χρόνια και πρέπει να ετοιμαστούν για εκείνη τη στιγμή. Αντίθετα στο μηχανοκίνητο έχουν Αγώνα κάθε 15 μέρες. Έτσι αν δεν πάνε καλά σε έναν μπορούν να δουλέψουν για τον επόμενο.

Βέβαια σε κάθε αθλητή πολύ υψηλού επιπέδου υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα ειδικών που δουλεύουν μαζί του, από τον προπονητή για την φυσική κατάσταση, τον ψυχολόγο, ο κόουτς για τα αγωνιστικά, που και αυτοί πρέπει να συγχρονιστούν με τον αθλητή. Έτσι όταν μετράμε τον αθλητή, προσπαθούμε αν γίνεται να μετρήσουμε και τους ανθρώπους του άμεσου περιβάλλοντος και αν όλοι είναι σωστοί, τότε το αποτέλεσμα για τον αθλητή θα είναι καλύτερο. Γιατί μπορούμε να διαμορφώσουμε το “θόρυβο” γύρω από τον αθλητή και να αναλύσουμε έτσι την απόδοσή του”.

Και πως δουλεύει αυτό στην πράξη;

“Η Bio Tekna εξέλιξε τον τρόπο να μετράει είτε από κοντά, είτε και με τηλεμετρία από μακριά, το λιγότερο αυτές τις 4 παραμέτρους και τη συναισθηματική κατάσταση, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει κατευθείαν στα νούμερα αυτών των παραμέτρων όταν οι παράμετροι αλλάζουν σε μια δεδομένη στιγμή. Για αυτήν την εξέλιξη έπαιξε σημαντικό ρόλο και η εμπειρία που έχουμε από το μηχανοκίνητο κόσμο – που μας αρέσει πολύ – και βρισκόμαστε κοντά στους αθλητές και μετά όταν γυρνάμε στη βάση μας, αναλύουμε τα δεδομένα. Έχουν ένα στυλ ζωής ενός ταξιδιώτη όπου τα επίπεδα του στρες είναι πολύ υψηλά. Και πρέπει να καταλάβουμε αυτές τις παραμέτρους και βέβαια τον δείκτη του στρες. Αν αυτό είναι λίγο είναι ΟΚ, αν είναι πολύ είναι αρνητικό και το λέμε “distress”. Μπορεί ένα πρόσωπο με τέτοιο στρες να έχει πολύ αρνητική διάθεση”.

Η Bio Tekna λέει ότι ένας νορμάλ άνθρωπος είναι όπως ένας αθλητής, απλά ο αθλητής μπορεί να ενεργοποιείται γρηγορότερα. Γιατί και σε έναν απλό άνθρωπο υπάρχει η απόδοση στη δουλειά, στο σπίτι, στη ζωή, είναι διαφορετική απόδοση, αλλά οι παράμετροι είναι ίδιες. “Σε κάθε περίπτωση μετράμε τα δεδομένα και τα νούμερα μας λένε αν υπάρχει βελτίωση ή όχι. H ανθρώπινη απόδοση είναι μετρήσιμη και μπορούμε να δώσουμε και τις κατάλληλες συμβουλές ανάλογα με όλες τις παραμέτρους κάθε αθλητή και κάθε ανθρώπου”, καταλήγει ο Dario Boschiero, που βοηθάει σημαντικά τους Andrea Dovizioso, Danilo Petrucci και Alvaro Bautista, από το χώρο των δύο τροχών του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Να λοιπόν ένα από τα μυστικά της απόδοσης της εργοστασιακής ομάδας της Ducati, με τον Boschiero και την Bio Tekna να μετρούν όχι μόνο τους αθλητές – όπως στη σχετική φωτογραφία τον Petrucci, αλλά και το περιβάλλον που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι Pirro, Dall'Igna, Battistella. Σε επόμενο άρθρο θα σας πούμε από πρώτο χέρι για τις μετρήσεις των αθλητών, αλλά και των απλών ανθρώπων και τα ειδικά μηχανήματα που έχει εξελίξει η Bio Tekna για το σκοπό αυτό.

Επόμενο άρθρο »

Dakar 2020 Ειδική 9: Πρώτη επικράτηση για Quintanilla

« Προηγούμενο άρθρο

Οι μισθοί των ανθρώπων του paddock!

Χορηγοί