• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
3ος Αγώνας - HΠΑ
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Στην Ισλανδία με MINI Cooper S Countryman ALL4
4auto 27/11/2020 - 11:10

Περιπέτεια ανάμεσα σε παγετώνες και ηφαίστεια: ένα οδοιπορικό στον Ring Road 1 της Ισλανδίας με MINI Cooper S Countryman ALL4.

Μία κυκλική διαδρομή με αυτοκίνητο στη νησιωτική χώρα του βόρειου Ατλαντικού είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να γνωρίσεις την ποικιλομορφία των τοπίων του. Ιδανικό περιβάλλον για να ξεδιπλώσει το MINI Cooper S Countryman ALL4 το ταλέντο του ως ένα ικανό όχημα παντός εδάφους έτοιμο να ανακαλύψει και να εξερευνήσει τα φιόρδ, τις λίμνες, τους παγετώνες, τα γκέιζερ και τα ενεργά ηφαίστεια της Ισλανδίας.

Η Ισλανδία είναι μία χώρα αντιθέσεων απομονωμένη στο βορειοδυτικό άκρο της Ευρώπης. Η νησιωτική αυτή χώρα του Βόρειου Ατλαντικού είναι διάσημη τόσο για τις θερμές πηγές της όσο και για τα χιονισμένα λιβάδια της. Η παραδοσιακή εκτροφή αλόγων ευδοκιμεί ακόμη στη χώρα, όπως και η διεθνώς αναγνωρισμένη παραγωγή αλουμινίου. Ο τουρισμός, πρόσφατα έχει αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα της οικονομίας. Η παρθένα φυσική ομορφιά του νησιού που βρίσκεται κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, η συναρπαστική ποικιλομορφία των τοπίων του και οι αντιθέσεις που δημιουργούν τα ενεργά ηφαίστεια και οι παγετώνες, προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

 

Ένα Σαββατοκύριακο ασφαλώς δεν αρκεί για να εξερευνήσει κανείς τις σημαντικότερες ομορφιές της Ισλανδίας. Χρειάζεται ένας γύρος με το αυτοκίνητο για να αποκαλύψει το νησί την ιδιαίτερη γοητεία του. Ωστόσο, το οδικό δίκτυο της Ισλανδίας είναι περιορισμένο. Πολλά μέρη είναι προσπελάσιμα μόνο από χωματόδρομους, ειδικά στην ενδοχώρα. Ο σημαντικότερος δρόμος της Ισλανδίας, ο Ring Road 1, επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ενώ γύρω από την πρωτεύουσα Reyjkavic έχει εξελιχθεί σε αυτοκινητόδρομο με λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας, σε κάποιες περιοχές του τμήματος Hringvegur, δεν έχει καν ασφαλτοστρωθεί. Το MINI Cooper S Countryman ALL4 (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 6,5-6,2 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 149-142 g/km) είναι το ιδανικό αυτοκίνητο για να βιώσετε μία ισλανδική περιπέτεια ανάμεσα σε παγετώνες και ηφαίστεια. Το σύστημα τετρακίνησης ALL4 κατανέμει την ισχύ των 131 kW/178 PS του 4-κύλινδρου βενζινοκινητήρα με τεχνολογία MINI TwinPower Turbo μεταξύ των εμπρός και πίσω τροχών ανάλογα με την πρόσφυση του οδοστρώματος και τις συνθήκες οδήγησης. Η απόσταση από το έδαφος των 16,5 εκατοστών εξασφαλίζει απρόσκοπτη οδήγηση ακόμη και σε σκληροτράχηλα εδάφη. Με χώρο αποσκευών από 450 έως 1.390 λίτρα, το πενταθέσιο MINI ανταποκρίνεται ακόμη και στα πιο μακρινά ταξίδια.

 

Ο Ring Road 1 διατρέχει την ακτογραμμή της Ισλανδίας και έχει συνολικό μήκος 1.350 χιλιόμετρα. Κάποιες φορές περνά δίπλα από την ακτή και άλλες από την ενδοχώρα. Το σημείο εκκίνησης της διαδρομής είναι η προβλήτα των οχηματαγωγών πλοίων στο Seyðisfjörður, εκεί όπου το MINI Cooper S Countryman ALL4 αποβιβάστηκε στην Ισλανδία. Με κατεύθυνση προς το νότο ο δρόμος ακολουθεί την ακτογραμμή στην οποία συναντάμε πολλά φιόρδ για 200 περίπου χιλιόμετρα. Και τότε εμφανίζεται στον ορίζοντα ο παγετώνας Vatnajökull, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη με έκταση 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο Vatnajökull βρίσκεται στο κέντρο του ομώνυμου εθνικού δρυμού, στον οποίο θα βρείτε επίσης γραφικά τοπία με ποταμούς, καταρράκτες και ενεργά ηφαίστεια. Παρακάτω στην ίδια διαδρομή υπάρχουν παρακάμψεις προς το εσωτερικό του νησιού οι οποίες οδηγούν σε χωματόδρομους που περνούν από χωμάτινες ερήμους και μέσα από απόκοσμα τοπία απολιθωμένης λάβας. Κοντά στο χωριό Seloss, αξίζει τον κόπο να αφήσετε τον Ring 1 και να κατευθυνθείτε προς τα βόρεια για 60 χιλιόμετρα ώστε να αντικρύσετε ένα εντυπωσιακό θέαμα της φύσης. Ο διπλός καταρράκτης Gullfoss μαζί με τους γειτονικούς θερμοπίδακες συνθέτουν τον Χρυσό Κύκλο, ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ισλανδίας.

 

Επιστρέφοντας στο Hringvegur, σύντομα φτάνουμε στην πρωτεύουσα του νησιού. Πάνω από το 60% των 350.000 Ισλανδών ζουν στην ευρύτερη περιοχή του Reykjavik, μία μοντέρνα μητρόπολη με ζωντανή καλλιτεχνική και μουσική σκηνή στην οποία ξεχωρίζουν δύο πολύ ιδιαίτερα αξιοθέατα. Το εργοστάσιο γεωθερμικής ενέργειας Perlan, το οποίο μαζί με εστιατόρια και καφέ βρίσκεται κάτω από ένα μεγάλο γυάλινο θόλο, χρησιμοποιεί τα θερμά ύδατα από τα βάθη της Γης για τη θέρμανση, όχι μόνο των σπιτιών της πόλης, αλλά και των πεζοδρομίων στις κεντρικές οδούς της αγοράς της. Ένα αντίστοιχα εντυπωσιακό δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής είναι η εκκλησία Hallgrímskirkja, η οποία είναι χτισμένη πάνω σε ένα λόφο στο κέντρο της πόλης. Σχεδιάστηκε τη δεκαετία του ’30 αλλά ολοκληρώθηκε περίπου 50 χρόνια αργότερα. Οι τσιμεντένιες κολώνες στην πρόσοψη είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές θυμίζοντας σχηματισμούς βασαλτικού πετρώματος. Μία εξέδρα σε ύψος 74,5 μέτρων προσφέρει μοναδική θέα στον επισκέπτη προς την πόλη και στο φυσικό περιβάλλον της γύρω περιοχής.

 

Στο βόρειο τμήμα του Ring Road 1 χαρακτηριστικές είναι οι αντιθέσεις που δημιουργούν στο τοπίο οι επιφάνειες των παγετώνων με τις θερμές πηγές, το νερό των οποίων πηγάζει από το ηφαιστειακό εσωτερικό της Γης. Η Ισλανδία βρίσκεται πάνω από τη μεσοωκεάνια ράχη του Ατλαντικού. Οι τεκτονικές πλάκες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας συναντώνται ακριβώς κάτω από το νησί. Σε αυτό οφείλουν την ύπαρξή τους οι θερμές πηγές και η λιωμένη λάβα που αναδύεται στην επιφάνεια και μεταβάλλει συνεχώς το τοπίο του νησιού.

 

Η τετρακίνηση του MINI Cooper S Countryman ALL4 αποδεικνύεται χρήσιμη στην παράκαμψη προς τη χερσόνησο Vestfirðir με τους έντονους σχηματισμούς φιόρδ. Το τοπίο αυτό με τις απόκρημνες ακτές της αρκτικής ζώνης στο βορειοδυτικό άκρο της Ισλανδίας είναι προσπελάσιμο κυρίως από χωματόδρομους. Το μονοπάτι που οδηγεί προς το ψαροχώρι Reykhólar, στο δυτικό άκρο του νησιού, περνά μέσα από θηριώδεις ορεινούς όγκους ηφαιστειακής προέλευσης.

 

Μετά από αυτήν την επίπονη παράκαμψη, ευκαιρία για χαλάρωση σε μία από τις φυσικές πισίνες, οι οποίες είναι δημοφιλείς στην περιοχή, καθότι το νερό είναι ευχάριστα θερμό όλες τις εποχές του χρόνου.

 

Πέρα από τη συναρπαστική φυσική ομορφιά, το νησί κρύβει και πλούσια ιστορία. Σε κάθε χωριό κατά μήκος του Ring Road 1 ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται τη μεγάλη παράδοση της Ισλανδίας στο εμπόριο και την αλιεία. Στην πόλη Sauðárkrókur μία στάση για ανεφοδιασμό στο παντοπωλείο Verzlun H. Júlíusson, το οποίο διατηρεί όλη τη γοητεία του από τις αρχές του 20ού αιώνα. Η μικρή αυτή πόλη διαθέτει και λιμάνι με αλιευτικά σκάφη ενώ θεωρείται το σημαντικότερο κέντρο εκτροφής αλόγων στην Ισλανδία. Πουθενά αλλού στο νησί δε θα βρείτε τόσα εκτροφεία όσα στην περιοχή γύρω από το Sauðárkrókur.

 

Όμως οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει η φύση της Ισλανδίας δε σταματούν, ακόμη κι αν έχεις διανύσει πάνω από 1.000 χιλιόμετρα στον Ring Road 1 οδηγώντας σε απάτητους χωματόδρομους. Κοντά στο χωριό Reykjahlið, αξίζει μία βουτιά στα τυρκουάζ νερά της γεωθερμικής πηγής του σπηλαίου Jarðböð. Συναρπαστική εμπειρία είναι επίσης ο περίπατος στα εδάφη με το θειάφι που αχνίζει στη γύρω περιοχή. Στο βόρειο τμήμα του νησιού βρίσκεται ο πιο εντυπωσιακός καταρράκτης όλης της Ευρώπης. Τα νερά του Dettifoss πέφτουν ορμητικά από ύψος 100 μέτρων περίπου σε ένα φαράγγι με αντίστοιχο βάθος.

 

Τα εκπληκτικά τοπία και οι πολυάριθμοι τρόποι με τους οποίους μπορεί ο επισκέπτης να έρθει σε επαφή με τη φύση στην πιο παρθένα της μάλιστα μορφή, καθιστούν την Ισλανδία έναν εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό. Ακόμη κι αν οδηγείς ένα αυτοκίνητο με σπορ χαρακτήρα όπως το MINI Cooper S Countryman ALL4, οι ομορφιές του νησιού απλά σε κάνουν να θέλεις ‘κόψεις ταχύτητα’ αποζητώντας πιο χαλαρούς ρυθμούς. Ο μόνος λόγος για να βιαστείς ως ταξιδιώτης είναι στην επιστροφή προς την προβλήτα Seyðisfjörður pier, ώστε να μη χάσεις το επόμενο καράβι. Ας μην ξεχνάμε ότι το ferry που συνδέει την Ισλανδία με την υπόλοιπη Ευρώπη αναχωρεί από το λιμάνι μόνο μία φορά την εβδομάδα.

 

 

Επόμενο άρθρο »

H Nissan e.dams πανέτοιμη για δοκιμές της Formula E

« Προηγούμενο άρθρο

Mazda: Πάντα μπροστά από την εποχή της

Χορηγοί