• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Mazda: 10 χρόνια σχεδιαστικής φιλoσοφίας Kodo
4auto 11/12/2020 - 12:00

 

 

Η Mazda γιορτάζει τα 10 χρόνια από την υιοθέτηση 

της σχεδιαστικής φιλoσοφίας Kodo

 

  • Η σχεδιαστική έκφραση Kodo παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον επικεφαλής σχεδιαστή Ikuo Maeda το 2010
  • Εκφράζοντας την “Ψυχή της κίνησης (Soul of Motion)”, μεταφέρεται η ομορφιά της κίνησης μέσα από ένα ακίνητο αντικείμενο. 
  • Με το πέρασμα των ετών, το Kodo Design έγινε διεθνώς αναγνωρίσιμο κατακτώντας πλήθος βραβείων 

 

Με την σχεδιαστική έκφραση “Kodo – Soul of Motion” ο επικεφαλής σχεδιαστής Ikuo Maeda καθόρισε μία νέα και πιο τολμηρή πορεία στο σχεδιασμό της Mazda. Παρουσιάστηκε πριν 10 χρόνια στην Διεθνή Έκθεση του LA το πρωτότυπο Shinari, και από εκείνη τη μέρα έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στον καθορισμό και την εξέλιξη του design της Mazda. 

Μία δεκαετία και ένα επίπεδο εξέλιξης από τότε, το Kodo Design γίνεται όσο ποτέ άλλοτε δημοφιλές, και τα αυτοκίνητα που σχεδιάζονται με γνώμονα τη συγκεκριμένη προσέγγιση, συνεχίζουν να κερδίζουν βραβεύσεις, όπως το World Design Car of the Year, στο Mazda3 το 2020.

 

Από την πρώτη του παρουσίαση πριν δέκα χρόνια, το Kodo Design ήταν ο πυρήνας του σχεδιασμού αρκετών αυτοκινήτων της Mazda – από την νέα υλοποίηση του εμβληματικού Mazda MX-5 roadster, μέχρι το πρώτο ηλεκτρικό όχημα της Mazda, το MX-30. Εντούτοις η βασική ιδέα του Kodo Designπαραμένει αναλλοίωτη: ανακάλυψη του δυναμισμού και της ακαταμάχητης γοητείας της φυσικής κίνησης μέσα από ένα ακίνητο αντικείμενο. 

O Ikuo Maeda δίνει πνοή στο σχεδιασμό της Mazda
O Ikuo Maeda δίνει πνοή στο σχεδιασμό της Mazda

 

Η λέξη Kodo ουσιαστικά μεταφράζεται ως “καρδιοχτύπι”, με την προσθήκη όμως της έννοιας ότι ‘δίνω πνοή σε κάτι’, «δίνω ψυχή»  Αυτή η ιδέα αποτέλεσε και την πεμπτουσία του τρόπου με τον οποίο η Mazda ανέκαθεν αντιμετώπιζε το design: “Στην Ιαπωνία πιστεύουμε ότι οι τεχνίτες δίνουν πνοή σε οτιδήποτε φτιάχνουν. Πιστεύουμε ότι μια μορφή που βγαίνει με αγάπη και πολύ κόπο από ένα ανθρώπινο χέρι, έχει ψυχή», εξηγεί ο Ikuo Maeda. Έτσι, το "Soul of Motion" έχει διπλή σημασία, εκφράζοντας τόσο την ουσία της κίνησης όσο και την "ψυχή" που διαποτίζεται στο αυτοκίνητο από τους τεχνίτες της Mazda.

To εντυπωσιακό RX-Vision παρουσιάστηκε το 2015
To εντυπωσιακό RX-Vision παρουσιάστηκε το 2015

 

Τα πρώτα σχέδια εμπνεύστηκαν έντονα από την εικόνα ενός τσιτάχ έτοιμο να επιτεθεί, ενώ τα πιο πρόσφατα επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην πρόκληση ενός ισχυρού και συναισθηματικού σχεδιασμού με όσο το δυνατόν λιγότερα στοιχεία. Ένα σημείο καμπής για αυτήν τη δεύτερη φάση του Kodo Design ενσαρκώνεται με τα δύο εντυπωσιακά πρωτότυπα RX-Vision και Vision Coupe.

 

Παρουσιάστηκαν στη Διεθνή Έκθεση του Τόκυο το 2015 και 2017 αντίστοιχα, τα δύο αυτά πρωτότυπα αποτέλεσαν τους προάγγελους της νέας θεώρησης της κομψότητας, προβάλλοντας ταυτόχρονα την αισθητική του μινιμαλισμού μέσω της υιοθέτησης του αναβαθμισμένου Kodo Design. 

 

Οι δυναμικές και σαγηνευτικές φόρμες έγιναν εφικτές χάρη στην πλήρη απουσία κάθε περιττού στοιχείου ώστε να παρουσιαστεί στο μεγαλύτερο βαθμό, η ομορφιά της κίνησης. 

Το Vision Coupe παρουσιάστηκε το 2017
Το Vision Coupe παρουσιάστηκε το 2017

 

Απαλείφοντας, για παράδειγμα, τις εξωτερικές ακμές, δημιουργείται ένας κενός χώρος στα πλευρικά πάνελ του αμαξώματος, που λειτουργεί ως άδειος και διαρκώς μεταβαλλόμενος καμβάς που ευνοεί παιχνίδισμα του φωτός και της σκιάς - μια «less is more» αισθητική που είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ιαπωνική κληρονομιά της Mazda.

 

Τα αυτοκίνητα που δημιουργήθηκαν με βάση τη φιλοσοφία του Kodo Design κατακτούν συνεχώς διάφορες διεθνείς διακρίσεις. Τόσο το RX-Vision όσο και το Vision Coupe κέρδισαν τον τίτλο του  "Ομορφότερου Concept Car της χρονιάς" και το ανανεωμένο Mazda MX-5 κέρδισε το "World Car Design Award" το 2015. Οι πιο πρόσφατες βραβεύσεις περιλαμβάνουν το Red Dot Award 2020 στην κατηγορία «Σχεδιασμός προϊόντος» για το Mazda CX-30 και το νέο Mazda MX-30, ενώ το Mazda3 κατέκτησε τον τίτλο «World Car Award 2020» στην κατηγορία του σχεδιασμού.

Παρουσιάστηκε πριν 10 χρόνια το πρωτότυπο Shinari
Παρουσιάστηκε πριν 10 χρόνια το πρωτότυπο Shinari

 

Καθώς η Mazda συνεχίζει να συνδυάζει την αγάπη της οδήγησης με το εξαιρετικό εσωτερικό και εξωτερικό design, η μινιμαλιστική κομψότητα και η συναισθηματική γοητεία του Kodo Design θα παραμένουν βασικά συστατικά της ταυτότητας της μάρκας.

 

Μετά από δέκα χρόνια συνεχούς επιτυχίας, το Kodo Design συνεχίζει να εξωθεί τα όρια του σχεδιασμού των αυτοκινήτων, και να καθορίζει το μέλλον της Mazda.

Επόμενο άρθρο »

SEAT, 70 χρόνια καινοτομίας

« Προηγούμενο άρθρο

Στο Βόρειο Ακρωτήριο η BMW iX

Χορηγοί