• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Γιατί ακυρώθηκε η έβδομη ειδική του Dakar;
Νέα 08/01/2023 - 11:12

Μια εκκίνηση στις 4 το πρωί και σχεδόν 1000 χιλιόμετρα, περίπου 12 ώρες πάνω στις μοτοσυκλέτες...τα νούμερα σε αυτό το Rally μπορεί να είναι εκπληκτικά. Η έκτη ειδική διαδρομή του Rally Dakar 2023 συντομεύτηκε κατά περίπου 100 χιλιόμετρα και το πρόγραμμα άλλαξε λόγω κακοκαιρίας.

Η διαδρομή για την ειδική δόθηκε το βράδυ, αλλά μια μειωμένη απόσταση 357 χιλιομέτρων ήταν το μόνο εύκολο κομμάτι. Οι αναβάτες έπρεπε να σηκωθούν στα μισά της νύχτας, κυριολεκτικά, για να βγουν από το στρατόπεδο (bivouac) από τις 4 το πρωί και να οδηγήσουν 265 χιλιόμετρα δρόμου στο σκοτάδι και το κρύο (περίπου 2 βαθμοί κελσίου) για να φτάσουν στη γραμμή εκκίνησης τρεις ώρες αργότερα.


Μετά από αυτό αγωνίστηκαν σε αυτό που αποδείχθηκε ότι ήταν μια γλυκιά ειδική, με την άμμο και τους αμμόλοφους σε εξαιρετική κατάσταση. Ωστόσο, με την ειδική να ολοκληρώνεται, και το στρατόπεδο του  Al Duwadimi να προσπερνάται, οι αναβάτες πήγαν κατευθείαν στο Ριάντ οδικώς.

Αυτό ήταν άλλα 297 χιλιόμετρα, κάνοντας μια συνολική απόσταση 919 χιλιομέτρων που διανύθηκε στην έκτη ειδική. Ρίξτε μια ματιά σε έναν χάρτη για να δείτε πού είναι 919 χιλιόμετρα από το σπίτι σας και δείτε αν θα θέλατε να το κάνετε με την θερμοκρασία στους 2 βαθμούς, βροχή και σε ένα χωματόδρομο με την μοτοσυκλέτα και όλα τα εφόδια που κουβαλούν αυτοί οι αναβάτες μαζί.

Τα σχέδια είχαν ήδη αλλάξει το προηγούμενο βράδυ, αλλά άλλαξαν ξανά γιατί όλοι ήταν βασικά "διαλυμμένοι". Αυτό ήταν το αποτελέσμα των έντονων βροχοπτώσεων που πέρασαν ακριβώς πάνω από τις διαδρομές του Dakar σε αυτήν την τεράστια χώρα και κατέβασαν πολύ νερό. Η έρημος ξαφνικά είχε λίμνες μέσα της.

Ταλαιπωρία; Στο πίσω μέρος των πέντε ημερών που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, 12 ώρες και σχεδόν πάνω από 900 χιλιόμετρα την ημέρα είναι ένα κουραστικό αίτημα για έναν αναβάτη σε κακές καιρικές συνθήκες και οι διοργανωτές, σε συνεννόηση με τους αναβάτες και τις ομάδες, άλλαξαν ξανά σχέδια για να τους δώσουν το ρεπό το Σάββατο (χθες), στην έβδομη ειδική.

Οι τετράτροχοι συνεχίζουν να αγωνίζονται, αλλά οι μοτοσυκλέτες πήγαν κατευθείαν στο Al Duwadimi όπου όλα τα οχήματα βρέθηκαν σε συνθήκες parc ferme κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η όγδοη ειδική, την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, θα επιστρέψει στο Ριάντ στον κύκλο που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την έβδομη ειδική, αλλά συντομεύτηκε (κατά 128 χλμ.) στα 345 χλμ. και στη συνέχεια θα υπάρξει κανονικά μια μέρα ανάπαυσης τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου (όπως ήταν προγραμματισμένο) και, στη συνέχεια, το Rally θα επιστρέψει στο πρόγραμμά του με ηλιοφάνεια (ελπίζουμε).


Δεν είναι μόνο οι αναβάτες που έχουν μια δύσκολη ζωή αλλά και οι ομάδες βρίσκονται σε ένα πολύ σφιχτό πρόγραμμα και μεταφέρονται μεταξύ στρατοπέδων σε τεράστιες αποστάσεις. Προχθές έπρεπε να περιμένουν μέχρι να φύγουν οι αναβάτες το πρωί πριν ξεκινήσουν το ταξίδι των 600 χιλιομέτρων για το επόμενο στρατόπεδο.

Οι περισσότεροι είπαν ότι ήταν περίπου έξι ώρες στο δρόμο, αλλά έπρεπε να έχουν ετοιμάσει τα πάντα για όταν θα έφταναν οι αναβάτες. Μερικοί μόλις που έφτασαν εκεί και η βροχή ξεκίνησε πάλι στο στρατόπεδο που ευτυχώς ήταν σε σκληρό έδαφος και όχι στην έρημο όπως συνήθως.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην zougla.gr

Επόμενο άρθρο »

Rally Dakar: 8η Ειδική

« Προηγούμενο άρθρο

Πόσο μπορούν να ρισκάρουν οι οδηγοί του MotoGP;

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα