• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
3ος Αγώνας - HΠΑ
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Ποια στοιχεία κάνουν “ταλέντο” έναν οδηγό MotoGP;
Πίσω από τα φλας 09/01/2023 - 11:58

του Δημήτρη Διατσίδη

 

Αρκεί μόνο η φυσική ταχύτητα ενός οδηγού, για να χαρακτηριστεί “ταλέντο” στη σημερινή εποχή των εξελιγμένων μοτοσυκλετών του MotoGP; Η εύκολη απάντηση είναι το όχι δεν αρκεί, αλλά μέσα από μια συνέντευξη του επικεφαλής του Αγωνιστικού τμήματος της Yamaha του 64χρονου Lin Jarvis, στο Crash.net, μπορούμε να δούμε ποιο άλλο στοιχείο είναι πολύ σημαντικό για να μετατρέψει ένα ταλέντο σε Παγκόσμιο Πρωταθλητή.

Να σημειώσουμε ότι ο υπογράφων γνωρίζει τον Lin Jarvis από το 1988, όταν εκείνος εργαζόταν στην Yamaha Ευρώπης και ήταν υπεύθυνος για τις παρουσιάσεις νέων μοντέλων της εταιρίας και έτσι όταν αργότερα μετακινήθηκε και ανέλαβε τη Διεύθυνση του Αγωνιστικού της Ιαπωνικής εταιρίας, βοήθησε τον μοναδικό Έλληνα δημοσιογράφο που καλύπτει το MotoGP, δίνοντάς του πολύτιμες πληροφορίες και συζητώντας μαζί του πολλά από αυτά που συμβαίνουν πίσω από τα φλας!

Jarvis & Quartararo την ημέρα της υπογραφής της νέας συμφωνίας μέχρι και το 2024
Jarvis & Quartararo την ημέρα της υπογραφής της νέας συμφωνίας μέχρι και το 2024

Έτσι ο Jarvis μου είχε πει το 2007, όταν έγινε γνωστό ότι δίπλα στον Valentino Rossi θα ερχόταν την επόμενη χρονιά ο Jorge Lorenzo: “Πιστεύω ότι ο οδηγός που θα περάσει τον Rossi πρέπει να είναι πολύ έξυπνος! Γι αυτό διάλεξα τον Lorenzo, γιατί από τον τρόπο που αγωνίζεται στα 250, έχει δείξει ότι είναι πανέξυπνος”. Και είχε απόλυτο δίκιο, καθώς ο Ισπανός έγινε ο πρώτος οδηγός της Yamaha που κέρδισε τον Rossi και μάλιστα ο μόνος άλλος οδηγός που πήρε νίκη με την Ιαπωνική μοτοσυκλέτα μετά το 2002 και τον Max Biaggi. 

Ο Βρετανός Διευθυντής είναι βέβαια αυτός που κατάφερε να “κλέψει” το 2004 τον Rossi από την υπέρ-επιτυχημένη Honda και να τον εντάξει στο στρατόπεδο της Yamaha. Και η τελευταία του επιτυχία είναι η αποδοχή του Fabio Quartararo στη μεγάλη κατηγορία το 2019, χωρίς να έχει φανταχτερά αποτελέσματα στην Moto 2.

Ο Lin Jarvis στο παρελθόν οδήγησε τη μοτοσυκλέτα του Valentino Rossi
Ο Lin Jarvis στο παρελθόν οδήγησε τη μοτοσυκλέτα του Valentino Rossi

O Lin Jarvis είπε στο Crash.net: “Θυμάμαι όταν λεγόταν “οι Αρειανοί” οι τέσσερις κορυφαίοι οδηγοί (Rossi, Stoner, Lorenzo και Pedrosa), που ήταν σε ένα διαφορετικό επίπεδο από τους άλλους και ήταν οι μόνοι που κέρδιζαν όλα τα Grand Prix. Τώρα αυτό έχει αλλάξει. Υπάρχουν 8 έως 10 οδηγοί που είναι στο παιχνίδι και έτσι βλέπεις πολλούς διαφορετικούς νικητές. Νομίζω ότι αυτό γίνεται επειδή οι μοτοσυκλέτες έχουν γίνει λίγο-πού ίδιες”. 

“Πάντα υπάρχουν αξιοσημείωτα και ξεχωριστά ταλέντα και θα έλεγα ότι ο Fabio είναι σίγουρα ένα από αυτά. Είναι κάποιος που έχει κάτι διαφορετικό, κάτι Α+. Μερικοί το έχουν και μερικοί όχι. Για μένα ο Casey (Stoner) ήταν ένας από αυτούς, για παράδειγμα. Και αν ρωτήσεις τους περισσότερους οδηγούς, ακόμη και τον Valentino – έναν ακόμη οδηγό με ξεχωριστές ικανότητες – εκείνες τις μέρες, μερικές φορές έλεγαν ‘ο Casey Stoner, είναι εκεί έξω!”

O Marc Marquez ήδη από το 2020 έχει δει έναν μεγάλο αντίπαλο στο πρόσωπο του Γάλλου
O Marc Marquez ήδη από το 2020 έχει δει έναν μεγάλο αντίπαλο στο πρόσωπο του Γάλλου

Τι στοιχεία είχαν αυτοί οι οδηγοί; “Μερικές φορές είναι η γενναιότητα, η ικανότητα, οι τρομεροί χρόνοι κινητικής αντίδρασης (αυτό που λανθασμένα λέμε αντανακλαστικά), η κατανόηση της μοτοσυκλέτας... Υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά στοιχεία και ο Quartararo σίγουρα τα έχει”, εξηγεί ο Jarvis. “Όπως πολλοί από τους τοπ οδηγούς, το να μπορείς να διαχωρίζεις τα πράγματα, είναι ένα στοιχείο επίσης. Όταν έρχεται η πραγματικά σημαντική στιγμή, το να είσαι ικανός να κρατάς εκτός τα υπόλοιπα και να προχωράς στο να κάνεις τη “δουλειά”, είναι κάτι που χρειάζεται ιδιαίτερη ικανότητα”. 

O Quartararo μπορεί και συσπειρώνει γύρω του την ομάδα
O Quartararo μπορεί και συσπειρώνει γύρω του την ομάδα

“Θα έλεγα ότι ο Fabio είναι σπουδαίος πάνω στη μοτοσυκλέτα. Και επίσης όταν δεν είναι πάνω στη μοτοσυκλέτα. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε ότι κάποιοι οδηγοί έχουν την ικανότητα να κάνουν τους ανθρώπους γύρω τους να “λιώνουν” και να δουλεύουν μαζί ως ομάδα και να κάνουν τα πράγματα να δουλέψουν. Ο Rossi είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα σε αυτό και επίσης ο Marquez, κατά τη γνώμη μου. Αν δεις την ομάδα του Marc μέσα στο HRC, είναι πραγματικά κοντά και πραγματικά δεμένοι. Και οπωσδήποτε ο Fabio το έχει αυτό. Είμαι σπουδαίος με τους μηχανικούς του και την ομάδα του. Έχουν μεταξύ τους πολύ εμπιστοσύνη. Έτσι αυτό δουλεύει για τον κοινό στόχο και μετά χρησιμοποιεί τις μοναδικές οδηγικές του ικανότητες, αυτό είναι κάτι σπέσιαλ”, εξηγεί ο Βρετανός για τον τρόπο που ξεχωρίζει τον Πρωταθλητή από ένα απλά οδηγικό ταλέντο. 

Το άλλο στοιχείο για το οποίο ξεχώρισε ο Quartararo είναι η αλλαγή στη νοοτροπία του, ως προς τον τρόπο προσέγγισης των αγώνων. “Έγινε πιο ήρεμο και πιο λογικό άτομο. Λιγότερο επιρρεπής στο θυμό και τον εκνευρισμό και πήγε μπροστά. Ακόμη τα έχει αυτά, γιατί κάθε αγωνιζόμενος έχει κάποιο θυμό και εκνευρισμό όταν δεν φτάνει την απόδοσή του, αλλά μετά μπορείς να τα διαχωρίσεις. Μπορείς να τα εκφράσεις, αλλά μετά να τα “παρκάρεις” και να προχωρήσεις με τη δουλειά. Και αυτό είναι μια μεγάλη ικανότητα που έχει. Οπωσδήποτε θα έλεγα ότι τους τελευταίους 18 μήνες έχει ωριμάσει ως άνθρωπος”.

Να λοιπόν τα στοιχεία που κάνουν τους ξεχωριστούς οδηγούς να παίρνουν τους Τίτλους και τις νίκες: Εξυπνάδα, ταλέντο, κατανόηση της μοτοσυκλέτας, συσπείρωση της ομάδας γύρω τους και διαχωρισμός των συναισθημάτων από την οδήγηση. 

Και ο Fabio Quartararo τα έχει αυτά, στο επίπεδο του Valentino Rossi και του Marc Marquez, σύμφωνα με τον Lin Jarvis, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφέρει: “Ελπίζω ότι θα μείνει με την Yamaha για πολλά χρόνια και πιστεύω ότι έχει την προοπτική να γίνει Παγκόσμιος Πρωταθλητής πολλές φορές”.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην zougla.gr

 

Επόμενο άρθρο »

“Η πιο δύσκολη πρόκληση είναι να κερδίσεις και πάλι”

« Προηγούμενο άρθρο

Πριν 11 χρόνια έχασε τον Μάρκο εδώ, ο Πάολο Σιμοντσέλι

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα