• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
3ος Αγώνας - HΠΑ
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Στην κορυφή ο Τούρκος Oncu που ξεκίνησε από τις Σέρρες!
Πίσω από τα φλας 12/03/2023 - 22:21

Του Δημήτρη Διατσίδη

 

Ο Can Alexander Oncu (διαβάζεται Τσαν Αλεξάντερ Οντσού) γεννήθηκε πριν 19 χρόνια στην Αττάλεια της Τουρκίας και με τον δίδυμο αδελφό του Deniz ασχολήθηκαν από μικροί με τους αγώνες μοτοσυκλέτας. Καθώς η πίστα της Κωνσταντινούπολης – πέρα από το ότι είναι πολύ μακριά από την Αττάλεια (βρίσκεται ανατολικά της Ρόδου και βόρεια της Κύπρου στο νότο της Τουρκίας) – είναι πολύ ακριβή στη χρήση της, ο πατέρας τους βρήκε την ιδανική λύση για την προπόνηση των παιδιών του στην πίστα των Σερρών! Άφησε εκεί ένα βανάκι στο οποίο είχε μέσα τις δύο μοτοσυκλέτες προπόνησης των παιδιών και με πτήση στη Θεσσαλονίκη ήταν 45' λεπτά μακριά από την πίστα. Έτσι τα δύο παιδιά μεγάλωσαν αγωνιστικά στην Ελληνική πίστα των Σερρών, η οποία όμως δεν έχει καταφέρει να βγάλει παρά ελάχιστους οδηγούς από τη Βόρειο Ελλάδα...

Οι Οντσού το 2016 έτρεξαν στο Asia Talent Cup, το οποίο κέρδισε το 2017 ο Ντενίζ. Το 2017 έτρεξαν και στο Red Bull Rookies Cup και την επόμενη χρονιά το 2018 ο Τσαν ήταν ο Πρωταθλητής και ο Ντενίζ στην 2η θέση. Το 2018 ο Τσαν έτρεξε σε μια έκτακτη συμμετοχή στην Moto 3 του MotoGP και σε ηλικία 15 χρόνων και 115 ημερών έγινε ο νεότερος νικητής της ιστορίας των Grand Prix! 

Το 2019 έτρεξε ως κανονική συμμετοχή στην Moto 3, αλλά οι επιδόσεις του δεν ήταν αυτές που περίμενε η ομάδα και έτσι έχασε τη θέση του και το 2020 μετακόμισε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WorldSBK στην κατηγορία SSP. To 2021 πήρε τα πρώτα του βάθρα και συνέχισε να προοδεύει το 2022 με 8 βάθρα και την 3η θέση στην τελική βαθμολογία. Φέτος συνεχίζοντας με την ομάδα Kawasaki Puccetti πήρε την πρώτη νίκη της καριέρας του στην SSP και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στην Ινδονησία. 

Ο Τσαν Οντσού ευχαρίστησε τους συμπατριώτες του Toprak Razgatlioglu (Παγκόσμιο Πρωταθλητή WSBK) και Kenan Sofuoglu (Παγκόσμιο Πρωταθλητή SSP), που είναι και μάνατζερ του. “Είναι πάντα μαζί μου και ελπίζω να συνεχίσω με αυτήν τη φόρμα και να έχω καλά αποτελέσματα στους επόμενους αγώνες. Ευχαριστώ για όλα”, είπε ο Τσαν που δεν ξεχνάει ότι ξεκίνησε τις καλές επιδόσεις στην πίστα από την πίστα των Σερρών, όπου και ο Toprak Razgatlioglu αγωνίστηκε στα 16 του και έχασε από αρκετούς Έλληνες οδηγούς τότε.

Όμως η επιμονή στην προπόνηση και η τρομερή υποστήριξη από το Τουρκικό κράτος και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογκάν, με τον Κενάν Σοφούογλου να έχει εκλεγεί μάλιστα βουλευτής, έχουν ως αποτέλεσμα να ακούγεται ο εθνικός ύμνος τη Τουρκίας στις πίστες του Παγκοσμίου. Το Τουρκικό κράτος βοήθησε με πάνω από ένα εκατομμύριο Ευρώ την ομάδα!

Την ίδια στιγμή ο 17χρονος Γιάννης Περιστεράς που αγωνίζεται μαζί με τον Τσαν και τον Τόπρακ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είχε για το 2022 την ισχνή βοήθεια των 2000€ από τον ΕΟΤ, που όπως είπε μέσω των εκπροσώπων του, ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει ο Εθνικός μας Οργανισμός Τουρισμού για να προβάλει την Ελλάδα σε έναν τέτοιο θεσμό.

Για να μην απορούμε και να καταλαβαίνουμε πως γίνεται να μην βγάζουμε και εμείς οδηγούς τέτοιου επιπέδου.

Επόμενο άρθρο »

Ξεκινάει η Ευρωπαϊκή κυριαρχία στο MotoGP;

« Προηγούμενο άρθρο

Στα “PITS” με τον Δημήτρη Διατσίδη: Γιώργος Παρασκευάς

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα