• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
MTT Turbine Superbike με μοτέρ Rolls Royce – Alison!!!
Νέα Αγοράς 23/10/2023 - 22:59

του Δημήτρη Διατσίδη

Φωτογραφία: Χριστόδουλος Σοφοτάσιος

 

Το “Naked Racer” στην Μελβούρνη, είναι ένα εκπληκτικό “μαγαζί” μοτοσυκλέτας του φοβερού Johnny Gee, που έχει καταφέρει να έχει μερικές από τις σπανιότερες μοτοσυκλέτες στον κόσμο στην κατοχή του, πολλές από τις οποίες δεν πωλούνται. 

Μια από αυτές είναι η MTT Turbine Superbike με κινητήρα από τουρμπίνα αεροπλάνου της Rolls Royce – Alison και καθώς είναι το ένα από τα πέντε μόλις κομμάτια που κατασκευάστηκαν, ο Johnny δεν έχει καμία πρόθεση να το πουλήσει και έτσι είναι από τα εκθέματα του γκαράζ – μουσείου που δεν έχει στο ταμπελάκι τους κάποια τιμή. 

Η απόδοση του κινητήρα τζετ – που καίει κηροζίνη ή Jet A - είναι πάνω από τους 320 ίππους στις 52,000 σ.α.λ., ναι, καλά διαβάσατε στις 52 χιλιάδες στροφές, και στον πίσω τροχό έχουν μετρηθεί σε δυναμόμετρο 286 ίπποι! Η ταχύτητα περιστροφής του κομπρέσορα φτάνει τις 54,000 στροφές! 

Η ροπή των 58.75 kgm έρχεται μόλις από τις 2,000 στροφές για να κινήσει ένα σχετικά μικρό βάρος, αφού η μοτοσυκλέτα ζυγίζει 226.80 κιλά. Για να βρούμε κάτι αντίστοιχο σε ροπή πρέπει να πάμε στην Porsche 911 Turbo με τα 3,745 κυβικά, τους 580 ίππους και τη ροπή των 75 kgm από τις 2,250 στροφές, που έχει να κινήσει όμως 1,640 κιλά βάρους. Οι ταχύτητες είναι δύο στο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Τη λίπανση αναλαμβάνουν 3.3 λίτρα λαδιού τουρμπίνας, ενώ το ρεζερβουάρ χωράει 34 λίτρα.

Η θερμότητα που βγαίνει από τις δύο εξατμίσεις – από μια σε κάθε μεριά – φτάνει τους 100° βαθμούς Κελσίου και κυριολεκτικά μπορεί να κάψει κάποιον που θα πλησιάσει αρκετά κοντά. 

Το πλαίσιο είναι από αλουμίνιο και είναι ιδιαίτερα μακρύ με μεταξόνιο στα 1,700 χιλιοστά, ώστε να μπορεί να έχει σταθερότητα στην εκρηκτική επιτάχυνση της μοτοσυκλέτας. Το μπροστινό σύστημα είναι ένα ανάποδο πιρούνι διαμέτρου 55 mm, ενώ πίσω στο τεράστιο ψαλίδι συνδέεται ένα μονό ελαιοπνευματικό αμορτισέρ της Ohlins. Τα φρένα είναι τρεις δίσκοι (δύο μπροστά και ένας πίσω) σε διάσταση 320 mm με τετραπίστονες δαγκάνες της Brembo.

Οι τροχοί είναι Dymag carbon 17'' ιντσών, με διαστάσεις ελαστικών της Pirelli 120/60-17 μπροστά και 200/5-17 πίσω. 

Στο βιβλίο Guinness World Records αναφέρεται ως η “η πιο δυνατή μοτοσυκλέτα παραγωγής” και στις ΗΠΑ όπου κατασκευάστηκε μπορεί να πάρει άδεια κυκλοφορίας και γιαυτό υπάρχουν κανονικά τα φώτα, ενώ υπάρχει και κάμερα που κοιτάζει προς τα πίσω, ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη για καθρέπτες που θα χαλούσαν την αεροδυναμική.

Ο γνωστός παρουσιαστής στην Αμερική, ο Jay Leno που έχει αγοράσει την νούμερο #2, έγραψε: “Είναι σαν να σε σπρώχνει το χέρι του Θεού στην πλάτη... Έχω οδηγήσει πολλές γρήγορες μοτοσυκλέτες, αλλά τίποτε σαν αυτήν”. 

Τελικά η Marine Turbine Technologies (MTT) που το 2000 έφτιαξε την πρώτη από αυτές πέτυχε να κάνει κάτι μοναδικό, που εντυπωσίασε και τον ιδιοκτήτη του #5 Johnny Gee, ο οποίος οδηγεί όλες σχεδόν τις μοτοσυκλέτες που έχει στο χώρο του και θα σας παρουσιάσουμε σε επόμενο άρθρο.

 

 

 

 

 

O Johnny Gee εξηγελι ορισμένα στοιχεία της ΜΤΤ
O Johnny Gee εξηγελι ορισμένα στοιχεία της ΜΤΤ

Επόμενο άρθρο »

Μια Ελληνική οικογένεια διαπρέπει στο χώρο ένδυσης μοτοσυκλέτας

« Προηγούμενο άρθρο

EVMX - Η ηλεκτρική ΜΧ μοτοσυκλέτα της CF MOTO

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα