• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
12ος Αγώνας - Αραγονίας (Aragon)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Φοιτητές κατασκεύασαν ηλεκτρική superbike
Οι επιδόσεις στην πίστα εντυπωσιάζουν
Νέα 27/08/2024 - 11:31

Οι εργασίες του πανεπιστημίου θα είχαν σίγουρα πολύ περισσότερο ενδιαφέρον αν υπήρχαν οχήματα με αγωνιστικές προδιαγραφές στα οποία οι φοιτητές θα μπορούσαν να μάθουν πολλά και σημαντικά πράγματα. Οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες υψηλών επιδόσεων κατακλύζουν τον κόσμο και η Vector-ST από το Πανεπιστήμιο του Twente και το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Saxion, είναι ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα αυτού.

Είναι μία πλήρως ηλεκτρική superbike που κατασκευάστηκε από μια ομάδα φοιτητών. Τα ηλεκτρικά δίτροχα υψηλών επιδόσεων πάντα μας ενθουσιάζουν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν γεννιούνται στην πίστα, καθώς πολλές από τις τεχνολογίες που θεωρούμε δεδομένες στις καθημερινές μας μοτοσυκλέτες ακόμη και στα σκούτερ, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στους αγώνες και πολλές δοκιμές έγιναν στην πίστα.

Και ενώ πολλοί μεγάλοι κατασκευαστές επενδύουν πολλά στον χώρο των EV, είναι πάντα καλό όταν οι εξελίξεις γύρω από τα οχήματα EV προέρχονται από φοιτητές και νέους επαγγελματίες που πιστεύουν πραγματικά σε αυτό που κάνουν. Τελικά, τίποτα δεν μπορεί να νικήσει το πάθος της νεότητας που τροφοδοτείται από δίψα για γνώσεις και νέες εμπειρίες. Αυτό ακριβώς δημιούργησε την ομάδα Electric Superbike Twente, μια μαθητική αγωνιστική ομάδα με καταγωγή από την Enschede της Ολλανδίας. Ο στόχος τους είναι απλός: να φτιάξουν μία πλήρως ηλεκτρικη superbike εξ ολοκλήρου από την αρχή, ή σχεδόν από την αρχή.

Η ομάδα ξεκίνησε για πρώτη φορά τη δημιουργία μιας ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας το 2017 και από τότε, έχει αναπτύξει αρκετά θηρία ηλεκτρικών μοντέλων υψηλής απόδοσης. Η ομάδα αποτελείται από φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Twente και το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Saxion, τα οποία έχουν την έδρα τους στην Ολλανδία. Και το 2018, η ομάδα είχε την πρώτη της γεύση επιτυχίας όταν η αγωνιστική της μοτοσυκλέτα Liion-GP κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη MotoE.

Γρήγορα η ομάδα Electric Superbike Twente προχώρησε περισσότερο στο έργο της, με την τελευταία της δημιουργία, τη Vector-ST, να πραγματοποιεί μια επιτυχημένη δοκιμή στο TT Circuit Assen. Η νέα ηλεκτρική superbike έκανε τις δοκιμές αυτές κατά τη διάρκεια της Jack’s Racing Day 2024, μιας από τις μεγαλύτερες συνδυασμένες εκδηλώσεις αγώνων αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και καρτ στην Ευρώπη, έχοντας στην πίστα πολλά δίτροχα και τετράτροχα οχήματα υψηλών επιδόσεων.

Η μοτοσυκλέτα, δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα θαύμα μηχανικής και το γεγονός ότι κατασκευάστηκε από πολλά παιδιά, αυτό την κάνει ακόμη πιο καλή. Οι επιδόσεις είναι εξαιρετικές με τελική ταχύτητα 300 χιλιομέτρων την ώρα και επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα. Αυτό γίνεται μέσω ενός ειδικά κατασκευασμένου ηλεκτροκινητήρα PMAC 160 kW με ροπή 625 Nm. Ολόκληρη η μοτοσυκλέτα ζυγίζει 200 κιλά, ένα βάρος που θεωρήται αρκετά εντυπωσιακό, αν σκεφτεί κανείς ότι η μπαταρία λιθίου-πολυμερών είναι αρκετά μεγάλη καθώς παρέχει 8 kWh.

Η μοτοσυκλέτα διαθέτει ένα προσαρμοσμένο πλαίσιο από χάλυβα χρωμίου-μολυβδαινίου που συνδυάζεται με ψαλίδι από μία Honda CBR600RR. Η ομάδα τοποθέτησε ένα σετ μπροστινών πιρουνιών Öhlins, καθώς και ένα προσαρμοσμένο πίσω αμορτισέρ με τροποποιήσεις για να συνδέσει το ψαλίδι με το πλαίσιο.

Όσο για την απόδοση της μοτοσυκλέτας στην πίστα, είναι ξεκάθαρο από το βίντεο ότι είναι πολύ γρήγορη και ακολουθεί εύκολα μία superbike. Ακούγεται αρκετά επίσης, με έναν ήχο από τον ηλεκτροκινητήρα που έχει ισχυρές ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις με έντονη αυξομείωση προκαλώντας θόρυβο από τον συντονισμό μηχανικών καταπονήσεων της συνολικής κατασκευής και αντικαθιστά τον ήχο που διαφορετικά θα ήταν μια νότα εξάτμισης.

Σίγουρα μοτοσυκλέτες όπως η Vector-ST θέτουν τις βάσεις για το μέλλον των αγώνων, κάτι που θα επηρεάσει τελικά τον τρόπο κατασκευής των μοτοσυκλετών που οδηγούμε στο δρόμο. Είναι πολύ διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει, αλλά στο μέλλον η κατηγορία ηλεκτρικών μοτοσυκλετών υψηλών επιδόσεων superbike, θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι εξελίσσεται και είναι μία κατηγορία που απαιτεί λιγότερο κόστος και χρόνο για να κατασκευαστεί, κάνοντας την ιδανική για να μελετηθεί από τα Πανεπιστήμια και τους φοιτητές.

« Προηγούμενο άρθρο

Η Harley-Davidson οφείλει αποζημίωση 256 εκατομμύρια € για έναν θάνατο και έναν τραυματισμό.

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα
Δημοσκόπηση
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ο MARTIN ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ;
  • ΟΧΙ, Ο PECCO BAGNAIA ΘΑ ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ
  • ΝΑΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΕ ΑΧΡΕΙΑΣΤΕΣ ΠΤΩΣΕΙΣ