• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
10ος Αγώνας - Ολλανδικό GP (Assen)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
“Calice di Chiara”: Το Κρασί που “Γράφτηκε” με Μοναξιά και Αγάπη
Πίσω από τα φλας 26/06/2025 - 08:46

Του Δημήτρη Διατσίδη

Φωτογραφία: Giuseppe Piazzolla, gpiazzophotography.com


 

Η Chiara Angeli γεννήθηκε στην Φλωρεντία τον Ιούλιο του 1986 και πάντα ζούσε στην περιοχή του Mugello, στην εξοχή, περιτριγυρισμένη από χωράφια και αμπελώνες. Είναι δασκάλα Ιταλικών στην πόλη Borgo San Lorenzo και το 2019 ξεκίνησε για να κάνει πραγματικότητα ένα από τα όνειρά της που ήταν η συγγραφή ενός βιβλίου.

Όντας πεισματάρα από μικρή είχε ήδη προλάβει το 2004 να περάσει από το διαγωνισμό για την Miss Italia και αργότερα να απορρίψει τον κόσμο της μόδας, των φωτογραφήσεων και όλων των παρελκόμενων γύρω από αυτά.

Είχε πάντα την ιδέα ότι θα μπορούσε να γυρίσει πίσω στον κόσμο της μητέρας γης, όποτε και αν χρειαζόταν. “Το μέλλον μου εξαρτιόταν κατά κάποιο τρόπο από την αγάπη που ήξερα πως να δώσω στη Γη μου, που μου έδωσε αγάπη, δύναμη και ενέργεια”, σημειώνει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της με τίτλο: “Calice di Chiara”! Αυτό έγινε και το όνομα του πρώτου της κρασιού!


Μια γυναίκα, ένα βιβλίο, ένα ποτήρι

Η Chiara ζει στο Vicchio del Mugello, εκεί όπου η φύση απλώνεται ήσυχα και σε περιβάλλει. Ανάμεσα σε δέντρα, αμπέλια και τη μυρωδιά του πρωινού χώματος, εκεί βρήκε την αρχή της δεύτερης ζωής της. Δεν ξεκίνησε με φώτα και τίτλους. Ξεκίνησε με σιωπή.

Πέντε χρόνια πριν, την εποχή του Covid, η απομόνωση έγινε καθημερινότητα. Και μέσα από αυτήν, εκείνη βρήκε καταφύγιο στη γη. Στα αμπέλια της. Στον ήλιο που ζέσταινε τα φύλλα. Εκεί, είχε γεννηθεί ένα χρόνο νωρίτερα η ιδέα για το βιβλίο της κι ύστερα, σχεδόν φυσικά, γεννήθηκε και ένα κρασί.

Το “Calice di Chiara” δεν είναι απλώς μια φιάλη. Είναι ένα ποτήρι μνήμης. Είναι η γεύση μιας εποχής — λίγο πικρή, λίγο γλυκιά. Όπως ακριβώς η ζωή τότε. “Μερικές φορές η ζωή σε οδηγεί μόνο σου προς την πραγματοποίηση ενός αντικατοπτρισμού”, λέει η ίδια.


H Chiara με τον πατέρα τους μέσα στα αμπέλια της Azienda Agricola I Carri

Από το χαρτί στο βαρέλι

“Περνούσα ολόκληρες μέρες μέσα στα αμπέλια μου, φροντίζοντας τα κλήματά μου, μιλώντας τους. Το αμπέλι είχε γίνει σύντροφός μου. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεγάλης περιόδου, άρχισα να γράφω, μέσα σε αϋπνίες και νύχτες γεμάτες σκέψη. Και όσο περνούσε ο καιρός, καταλάβαινα πως αυτά τα γραπτά γίνονταν όλο και πιο σημαντικά. Έτσι, αποφάσισα να τα κάνω βιβλίο. Ένα βιβλίο με πρωταγωνίστρια μια κοπέλα, την Chiara, που λίγο-πολύ έκανε ό,τι κι εγώ: αφιέρωνε τον χρόνο της στο αμπέλι.

Και μια μέρα, σχεδόν σαν αστείο, ο αδερφός της τής προτείνει να δημιουργήσει το δικό της κρασί, το δικό της μπουκάλι. “Εκείνη τη στιγμή δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία, όμως την ίδια μέρα, δοκιμάζοντας μια ρώγα σταφυλιού, κατάλαβα πως είχε τη γεύση της ζωής μου: ένα μείγμα πικρού και γλυκού. Ήταν η γεύση που με συνόδευε εκείνη την περίοδο.”

Δεν πέρασε καιρός. Το πρώτο κρασί γεννήθηκε, και το εξώφυλλο του βιβλίου της έγινε η ετικέτα της φιάλης. Από τις σελίδες στο ποτήρι, από τη φαντασία στη γη. Το “Calice di Chiara” ήταν πλέον υπαρκτό. “Μέσα σε κάθε ποτήρι υπάρχει ένα κομμάτι της ιστορίας μου. Κάτι δικό μου. Κάτι από την Chiara.”

Και συνεχίζει: “Έτσι γεννήθηκε αυτή η αγάπη μου. Και όπως ξέρουμε, ο κόσμος του κρασιού σου ανοίγει πολλές ευκαιρίες. Σου επιτρέπει να γνωρίσεις ανθρώπους, να ζήσεις στιγμές συντροφικότητας, να μοιραστείς. Το κρασί είναι πάντα μια αφορμή για γιορτή — ένα «στην υγειά μας», ένα δείπνο, μια ευχή. Και αυτό ήταν ακριβώς ό,τι χρειαζόμουν τότε: ένα ξεκίνημα για μια νέα ζωή, που μου άνοιξε δρόμους. Ακόμη και το οικογενειακό μας αγρόκτημα, του πατέρα μου — η “Azienda Agricola I Carri” — μεγάλωσε. Αγοράσαμε κι άλλες εκτάσεις, φυτέψαμε περισσότερο San Giovese και, κυρίως, Syrah. Τώρα έχουμε δυόμισι στρέμματα Syrah, και σύντομα θα δημιουργήσουμε και αυτή τη νέα ποικιλία κρασιού.”

Υπάρχει κάποιο μυστικό που κάνει τη διαφορά σ’ ένα “καλό” κρασί;

«Δεν υπάρχει καλό ή μέτριο κρασί. Υπάρχει μόνο η γεύση που αγγίζει τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Ή μάλλον: για κάθε ουρανίσκο, υπάρχει το δικό του κρασί», λέει η Chiara. “Εκείνο που θεωρώ πιο σημαντικό είναι η αγάπη και το πάθος που βάζεις κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας και της παραγωγής.”

“Ίσως ακούγεται περίεργο, αλλά όπως με όλα τα πράγματα, αν δεν τα ζήσεις, αν δεν τα δεις με τα μάτια σου, δύσκολα τα πιστεύεις. Η γη, όπως και το αμπέλι, ζητά απίστευτο χρόνο και σωματική προσπάθεια. Όλος αυτός ο χρόνος που αφιερώνεις στο αμπέλι, πρέπει να δίνεται με αγάπη — για να εξασφαλίσεις σωστή έκθεση στον ήλιο, καλή διαχείριση χώρου, σωστή θρέψη της ρίζας και του φυτού.”

Για εκείνη λοιπόν, το μυστικό δεν είναι ποσοτικό. Είναι συναισθηματικό.

«Αν όλα αυτά γίνουν με αγάπη, τότε νομίζω ότι έχουμε φτάσει πολύ κοντά στην ποιότητα που ονειρευόμαστε.»

Μπορείς να “γευτείς” την αλήθεια;

Είναι δυνατόν κάποιος που πίνει το κρασί της Chiara να “αισθανθεί” όλα αυτά — την αγάπη και την αφοσίωση που έχει βάλει μέσα στο δισκοπότηρο της;

“Ναι, γιατί μέσω της γεύσης καταλαβαίνεις πολλά. Δεν είναι μόνο η γεύση, το άρωμα, ή η επίγευση. Είναι ότι κάτι σου αφήνει μέσα σου.”

Όμως δεν αρκεί μόνο η γεύση. Χρειάζεται και η αφήγηση. Η ιστορία.

«Φυσικά είναι ευθύνη του ανθρώπου που το δημιουργεί να διηγηθεί την ιστορία του κρασιού — από πού προέρχεται, ποια είναι η διαδρομή του. Από εκεί και πέρα, ο καταναλωτής έχει τον χρόνο να καταλάβει αν αυτό το κρασί γεννήθηκε από αγάπη ή όχι.»


Η Chiara με τον πατέρα της σε ένα από τα οικήματα του αγροκτήματος που θα αξιοποιηθούν στο μέλλον

Το μέλλον σε βαρέλι παλαίωσης

Η Chiara έχει ακόμα πολλά να πει. Και πολλά να δημιουργήσει. Το οικογενειακό αγρόκτημα, “I Cari”, επεκτείνεται. Νέες φυτεύσεις, νέα όνειρα. Δυόμισι στρέμματα Syrah είναι ήδη στη γη, και ένα νέο κρασί ετοιμάζεται να γεννηθεί.

«Έχω στο μυαλό μου πολλά για το μέλλον. Έχω ακόμη πάρα πολλά όνειρα, ευτυχώς — γιατί αυτά είναι η κινητήριος δύναμη που σε κρατά ζωντανό. Έχω πολλά σχέδια και μέσα στον αμπελώνα μου και στο αγρόκτημά μας. Ελπίζω να τα πραγματοποιήσω.

Σίγουρα, θέλω να δημιουργήσω ένα ξεχωριστό κρασί, που να αρέσει στον κόσμο, να ακολουθήσει μια σημαντική διαδρομή, να φτάσει σε αποτελέσματα και σε αριθμούς που να με ικανοποιούν. Αυτό εύχομαι, γιατί δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Και, ναι, αυτό παραμένει το όνειρό μου. Το όνειρο που κρατάω ακόμα στο συρτάρι.»

 

Ένα όνειρο σε συρτάρι, έτοιμο να ανοίξει

Το “Calice di Chiara” είναι κάτι παραπάνω από κρασί. Είναι ένας διάλογος. Με τη γη, με τον εαυτό της, με τους άλλους. Κι είναι μόνο η αρχή, μετά από πέντε χρόνια προσπάθειας από την γοητευτική και τόσο αληθινή Chiara Angeli, την οποία γνωρίσαμε στο Moda e Motori Magazine με την ευκαιρία του Ιταλικού MotoGP, καθώς η ίδια παρακολουθεί τους αγώνες και βέβαια είναι οπαδός του τοπικού ήρωα οδηγού Guido Pini!

Η Chiara Angeli εξηγεί στον Δημήτρη Διατσίδη τα μυστικά της φροντίδας των αμπελιών
 

Υ.Γ. To “Πίσω από τα φλας” είναι οι προσωπικές ιστορίες μου μέσα στις πίστες και το paddock του MotoGP, τις δοκιμές μοντέλων, αλλά και από τον κόσμο της μοτοσυκλέτας γενικότερα. Πίσω από τα φλας γίνονται και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα που δεν τα μαθαίνουμε στα επίσημα δελτία τύπου. Κάποιες φορές ή κάποια χρόνια μετά, αυτές οι προσωπικές στιγμές αποκτούν το νόημά τους.


 

« Προηγούμενο άρθρο

H Aprilia βάζει τέλος στα σενάρια περί αποχώρησης του Jorge Martin

Χορηγοί