• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
5ος Αγώνας - Γαλλία (Le Mans)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Assen, o «Καθεδρικός» των MotoGP
Λίγα λόγια για την ιστορική πίστα που ετοιμάζεται να φιλοξενήσει για 61η φορα αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ταχύτητας μοτοσυκλετών...
Νέα 25/06/2009 - 16:48
Ο Δήμος του Assen βρίσκεται στην βορειοανατολική Ολλανδία και είναι παγκοσμίως γνωστός για την πίστα που διαθέτει η οποία είναι και η μοναδική που φιλοξενεί ανελλιπώς αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μοτοσικλετών από τη θέσπιση του θεσμού, το 1949.

Αγώνες διεξάγονταν στον «Καθεδρικό» του Assen από το 1949 μόνο που τότε τη διαδρομή αποτελούσαν δημόσιοι δρόμοι και το μήκος έφτανε τα 16.5km.

Νικητής του πρώτου GP ήταν ο Cirillo "Nello" Pagani ο οποίος ήταν και ο πρώτος αναβάτης στην ιστορία που κατάφερε μέσα σε διάστημα λίγων ωρών να νικήσει τόσο την κατηγορία των 500cc όσο και αυτήν των 125cc.

Η πίστα κατασκευάστηκε το 1955, βρίσκεται νότιο-δυτικά της πόλης του Assen και η επίσημη ονομασία της είναι Circuit van Drenthe. Το μήκος της ήταν αρχικά 7.7km, ενώ αργότερα μειώθηκε στα 6.027km.

Το 2005, μετά από έργα ανακατασκευής που έγιναν, το μήκος της μειώθηκε εκ νέου καθώς έπεσε στα 4.555km.

Δραστική ήταν η μείωση των στροφών, ιδιαίτερα των δεξιών καθώς από τις 14 που υπήρχαν, έμειναν μόνο 11. Oι αριστερές στροφές είναι 6.

Τις περισσότερες αλλαγές έχει υποστεί το βόρειο τμήμα της πίστας, όπου αρκετές στροφές εξαφανίστηκαν και σε εκείνο το σημείο κατασκευάστηκε ο χώρος TT World, ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει μουσείο, ξενοδοχείο και εκθεσιακό κέντρο.

Οι αλλαγές, όμως, δεν σταματούν εδώ. Το 2007, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφαλείας των MotoGP, έγιναν σημαντικά έργα με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας. Συγκεκριμένα μεγάλωσαν τα ασφάλτινα τμήματα διαφυγής σε κάποια σημεία της πίστας.

Η πίστα του Assen θεωρείται από τις πιο τεχνικές του Πρωταθλήματος. Για να μπορέσει ένας αναβάτης να διεκδικήσει νίκη στο Assen θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του μια μοτοσικλέτα με πολύ καλό και γρήγορο set-up, η οποία θα πλασάρεται εύκολα στα γρήγορα σικέην και θα αλλάζει το ίδιο εύκολα κατεύθυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παραδοσιακά το Ολλανδικό GP διεξάγεται το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου.

Πολυνίκης αναβάτης της μεγάλης κατηγορίας είναι ο Giacomo Agostini με 6 νίκες. Με μία λιγότερη (5) ακολουθεί ο Mick Doohan. Από τους εν ενεργεία αναβάτες, τις περισσότερες νίκες τις έχει ο Valentino Rossi (4) ο οποίος συνολικά έχει φύγει έξι φορές νικητής (σε όλες τις κατηγορίες) από την πίστα.

Επόμενο άρθρο »

ASSEN: Έκπληξη από τον De Puniet!

« Προηγούμενο άρθρο

Ο Spies είπε όχι στη Yamaha και συζητάει με Aprilia

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα