• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Πόσο κοστίζει μια πτώση στο MotoGP;
Νέα 06/01/2020 - 11:09

Οι πτώσεις του MotoGP μειώθηκαν σημαντικά το 2019 και ειδικά οι οδηγοί της μεγάλης κατηγορίας είχαν μόλις 220 πτώσεις (11,6 μέσο όρο), τις λιγότερες εδώ και τρία χρόνια!

Το «ρεκόρ» πτώσεων της κατηγορίας έγινε το 2017 όταν είχαμε 313 πτώσεις σε 18 Αγώνες.

Αλλά πόσο κοστίζει κάθε πτώση μιας τέτοιας μοτοσυκλέτας; 

Σύμφωνα με τον Christophe Βourguignon, αρχιμηχανικό της LCR για τον επιρρεπή σε πτώσεις Cal Crutchlow (αν και το 2019 είχε μόλις 12), κάθε πτώση κοστίζει από 15,000€ έως 100,000€ εύκολα! Απλά δεν υπάρχει πτώση των 2,000€ για παράδειγμα! “Οι μοτοσυκλέτες με τις οποίες αγωνίζονται αυτοί οι τύποι, είναι πολύ γρήγορες και πολύ βαριές και γι αυτό δεν υπάρχει μικρή πτώση”, λέει ο Γάλλος στο website gpone.com που έκανε το σχετικό ρεπορτάζ. “Αν πέσει από μπροστινό και είμαστε τυχεροί, θα αλλάξουμε διάφορα πράγματα από κάρμπον και άλλα μικροπράγματα, που κάποια μπορούν να επισκευαστούν και να χρησιμοποιηθούν και πάλι. Αλλά αν θυμηθούμε την πτώση στο Philip Island το 2018, όπου καταστράφηκε το πλαίσιο και το πιρούνι, τότε στην πράξη δεν μπορούμε να υπολογίσουμε το κόστος”, συμπληρώνει ο αρχιμηχανικός.

Το HRC χρειάζεται 5 με 6 εβδομάδες για να αναπληρώσει τα ανταλλακτικά που θα ζητήσει η ομάδα, η οποία έχει περίπου 5 σετ ανταλλακτικών για τα περισσότερα μέρη της μοτοσυκλέτας. 

Για το θέμα μίλησε και ο Ruben Xaus που από το 2019 ασχολείται πιο συστηματικά με την ομάδα της Avintia Ducati: “Ένα σετ κάρμπον δίσκων κοστίζει 10,000€ και κάθε φορά που η μοτοσυκλέτα καταλήγει στην αμμοπαγίδα κάποιες πέτρες ή και το χώμα μπορούν να καταστρέψουν το δίσκο. Και βέβαια δεν ρισκάρεις να στείλεις στην πίστα τους οδηγούς που πηγαίνουν με 300χλμ/ώρα και τους δίσκους ενδεχομένως να έχουν πρόβλημα και έτσι τους αλλάζουμε πάντα. Αν μιλήσουμε για τις ζάντες μαγνησίου κοστίζουν 4,000€ και πρέπει να τις αλλάζουμε ακόμη και σε όχι σοβαρές πτώσεις. Το ψυγείο για παράδειγμα κοστίζει 10,000€, ενώ τα ηλεκτρονικά της 2D κοστίζουν 2,500€. Δεν μιλάμε για τον εγκέφαλο και τους πολλούς σένσορες που έχει. Δεν τη βγάζεις με κάτω από 10-15,000€. Δεν υπάρχει ούτε ένα ανταλλακτικό των ηλεκτρονικών που να κοστίζει κάτω από 1,000€”, λέει ο Ισπανός. 

 

Zarco λοιπόν που είχε συνολικά 17 πτώσεις το 2019, κόστισε περίπου ένα εκατομμύριο Ευρώ στην ομάδα του, ενώ περίπου τόσο κόστισε στην Pramac Ducati ο Jack Miller με 15 πτώσεις.

Ο Marc Marquez με 13 μόνο πτώσεις φέτος έκανε χαρούμενο το HRC που τα προηγούμενα χρόνια έπρεπε να προϋπολογίσει περίπου 2 εκατομμύρια για αυτό το θέμα. 

Ο Luccio Cecchinello της LCR είπε χαρακτηριστικά για τον Cal Crutchlow:

“Μου κοστίζει ένα εκατομμύριο το χρόνο σε πτώσεις, αλλά τον αγαπώ. Είναι ένας σπέσιαλ τύπος, ένας ειλικρινής άνθρωπος. Οι πτώσεις συμβαίνουν μερικές φορές. Αν δεν κάνει πάρα πολλές καταστροφές, βάζουμε στον προϋπολογισμό 600,000 με ένα εκατομμύριο!”

 

Επόμενο άρθρο »

Dakar 2020 Ειδική 1: Ο Price κέρδισε τον Brabec!

« Προηγούμενο άρθρο

Video: Συνέντευξη με τον Alex Marquez

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα