• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Γιατί ο Morbidelli με υποδεέστερη μοτοσυκλέτα, μπορεί να παλέψει για τον Τίτλο!
Νέα 02/03/2021 - 10:39

Την περασμένη χρονιά ο Franco Morbidelli έφτασε πιο κοντά από κάθε άλλον δορυφορικό αναβάτη στην κατάκτηση του Τίτλου στο MotoGP. Στο τέλος ο Joan Mir της Suzuki κατάφερε να στεφθεί Πρωταθλητής. Ωστόσο για τον Morbidelli ήταν πράγματι μία εξαιρετική σεζόν. Άλλωστε, σε αντίθεση με τον Mir, που είχε εργοστασιακή μοτοσυκλέτα στη διάθεσή του, ο Morbido ήταν ο μόνος αναβάτης από τους οδηγούς της Yamaha που είχε υποδεέστερη μοτοσυκλέτα.

Πέρα από αυτό, η Yamaha είχε και το πρόσθετο πρόβλημα με τις βαλβίδες και τους κινητήρες της πέρυσι, ενώ ο Ιταλοβραζιλιάνος έχασε και δύο Αγώνες ύστερα από το τρομακτικό ατύχημα που είχε στην Αυστρία με τον Johann Zarco, ο οποίος τιμωρήθηκε από τους αγωνοδίκες. Φέτος ο Morbidelli θέλει να κάνει το κάτι παραπάνω, να κατακτήσει τον Τίτλο δηλαδή και ο αρχηγός της ομάδας, Razlan Razali, είναι σίγουρος ότι μπορεί να τα καταφέρει!

«Ο Franky ήταν εκεί… ξέρει πώς γίνεται. Άλλωστε είναι Πρωταθλητής της Moto2! Επομένως έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση και παραλίγο να τα καταφέρει και πέρυσι. Νομίζω ότι έχει την εμπειρία για να ανταπεξέλθει στην πίεση. Είναι πιο ώριμος πλέον αναβάτης σε σχέση με τον Fabio για παράδειγμα και κατάφερε να ανεβάσει πολύ την απόδοσή του πέρυσι, ύστερα από μία χρονιά που τον είχε επισκιάσει ο Fabio. Ξέρει ακριβώς τι χρειάζεται για να γίνει καλύτερος. Ξέρει ότι αυτό δεν είναι αδύνατον κι έτσι του έχω μεγάλη εμπιστοσύνη ότι θα καταφέρει να είναι Πρωταθλητής φέτος! Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να προπονείται σκληρά, να δουλεύει σκληρά, τόσο με τον Valentino όσο και με τους άλλους. Φέτος όλα θα κριθούν και πάλι στη σταθερότητα και πιστεύουμε ότι έχει τις δυνατότητες να παλέψει για τον Τίτλο!»

Από την άλλη, ο Team Director της Petronas Yamaha, Johan Stigefelt, ήταν λίγο πιο συγκρατημένος στις δηλώσεις του. Ωστόσο πιστεύει ότι ο αναβάτης του μπορεί εύκολα ή δύσκολα να βρεθεί ανάμεσα στους τρεις κορυφαίους αναβάτες της κατηγορίας.

«Αρχίζουμε και κακομαθαίνουμε, για να ‘μαι ειλικρινής, με τα αποτελέσματα που είχαμε… με τις pole position, τα βάθρα και τις νίκες! Το να είσαι καλύτερος σε σχέση με την περσινή χρονιά σημαίνει να κερδίσεις το Πρωτάθλημα και αυτό είναι πολύ δύσκολο. Το γνωρίζουμε. Άλλωστε και οι αντίπαλοί μας δείχνουν πολύ δυνατοί φέτος. Νομίζω όμως ότι το Πρωτάθλημα θα είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με πέρυσι. Πιο ανταγωνιστικό. Από την άλλη όμως και ο Franky έχει τη νοοτροπία αλλά και τις φιλοδοξίες να τα πάει καλά. Πρέπει να θυμόμαστε ότι πέρυσι είχε και θέματα με τον κινητήρα και όλα αυτά ήταν θέματα που του κόστισαν. Πάντως σίγουρα έχουμε μία πολύ, πολύ δυνατή ευκαιρία με τον Franky να είμαστε μέσα στους κορυφαίους τρεις. Βέβαια το όνειρο είναι η κατάκτηση του Τίτλου και αυτός ο στόχος είναι πάρα πολύ μεγάλος».

Το μεγάλο θέμα για τον Franco Morbidelli είναι το γεγονός ότι και φέτος θα παραμείνει με μία Α-spec μοτοσυκλέτα. O Razali εξήγησε το παρασκήνιο πίσω από αυτή την απόφαση, με τον οδηγό του να συνεχίζει και φέτος με μία μοτοσυκλέτα που ουσιαστικά βασίζεται στον κορμό αυτής του 2019.

«Η Yamaha μας είχε πει στο Grand Prix της Μαλαισίας το 2019 ότι η μοτοσυκλέτα του 2020 θα είναι μία εντελώς καινούργια. Αν όλα πήγαιναν καλά με την εξέλιξη, θα ήταν εξαιρετική. Αν όχι, θα είχαμε το ρίσκο των προβλημάτων. Έτσι ήθελαν από εμάς να έχουμε δύο διαφορετικές μοτοσυκλέτες, με αυτήν του 2019 να λειτουργεί σαν σχέδιο ασφαλείας αν κάτι δεν πήγαινε καλά με τη νέα μοτοσυκλέτα. Όχι ότι η εργοστασιακή του 2020 δεν ήταν καλή. Άλλωστε κέρδισε τέσσερις Αγώνες με τους Fabio και Maverick. Το θέμα είναι ότι ήταν στην πρώτη της χρονιά και με το πάγωμα της εξέλιξης δεν θα μπορούσαν να την βελτιώσουν περισσότερο. Νομίζω όμως ότι έχουν ήδη αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα και θα είναι καλύτερη φέτος».

Ο Morbidelli κέρδισε τον πρώτο του Αγώνα στη μεγάλη κατηγορία τον περασμένο Σεπτέμβρη και τον δεύτερό του προς τα τέλη του Οκτώβρη. Μέχρι εκείνο το σημείο ήταν πλέον αργά, όπως έλεγε η Yamaha, για να του δώσει εργοστασιακή μοτοσυκλέτα το 2021. Τους λόγους τους εξηγεί ο Razali.

«Θέματα συμβολαίου αλλά και οικονομικοί λόγοι δεν μας επέτρεψαν να αναβαθμίσουμε τη μοτοσυκλέτα του σε εργοστασιακή όπως των υπολοίπων. Από την άλλη όμως μας έχουν εγγυηθεί ότι θα παίρνει αναβαθμίσεις. Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι τι ακριβώς σημαίνει αυτό, αλλά θα μάθουμε περισσότερα όταν η μοτοσυκλέτα πάει στο Κατάρ. Θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μας βοηθήσουν όπως και πέρυσι. Εμείς θα έχουμε μία μοτοσυκλέτα του 2020 για τον Valentino και μία του 2019 για τον Franky. Αλλά όπως βλέπετε για την ώρα, ο δεύτερος είναι πολύ άνετος με τη μοτοσυκλέτα του. Άλλωστε θα είναι η τρίτη του χρόνια με αυτή!»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Stigefelt, ο οποίος επίσης είναι βέβαιος ότι η υποδεέστερη μοτοσυκλέτα δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη στην προσπάθειά του Morbidelli να έχει μία ακόμα επιτυχημένη σεζόν.

«Ο Franky θα ξεκινήσει τη χρονιά με το ίδιο πακέτο που είχε στη διάθεσή του στα τέλη του 2020 και από εκεί θα κάνει μικρά βήματα. Ο Ramon και ο Franky έχουν βρει τον τρόπο, σε σχέση με τους άλλους οδηγούς της Yamaha και βελτιώνουν το set-up του πλαισίου. Αυτό δουλεύει καλά για τον Franky και νομίζω ότι θα συνεχίσει την πρόοδο και φέτος. Πολλά κρίνονται στις ρυθμίσεις και όχι μόνο στα νέα εξαρτήματα. Βλέπουμε ότι ο Franky και η ομάδα του δουλεύουν με αυτή τη μοτοσυκλέτα για δύο χρόνια ουσιααστικά και αυτή γίνεται όλο και καλύτερη! Επομένως υπάρχει ακόμα δυνατότητα εξέλιξης αυτού του πακέτου».

Τέλος, ο Razali μίλησε με τα καλύτερα λόγια και για τον Morbidelli ως άνθρωπο:

«Ο τρόπος που μιλάει, ο τρόπος που παρουσιάζει τον εαυτό του, είναι πραγματικά σαν καλλιτέχνης… είτε μουσικός, είτε ζωγράφος, είναι ένας καλλιτέχνης του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού στους δύο τροχούς! Είναι πραγματικά ευχάριστο να του μιλάς και να συζητάς μαζί του. Είναι ήρεμος, συγκεντρωμένος και έχει πολύ καλή άποψη για τη ζωή. Άρα μιλάμε για ένα πάρα πολύ καλό παιδί. Ωστόσο μέσα στην πίστα είναι το ίδιο σκληρός και επιθετικός όπως και οι υπόλοιποι».

Επόμενο άρθρο »

Petronas: Ο Vale ήρθε με νοοτροπία νικητή!

« Προηγούμενο άρθρο

Video: Ο Γιάννης Περιστεράς ετοιμάζεται στην Σπάρτη

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα