• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Είναι ο Pedro Acosta ο επόμενος Marc Marquez;
Του Mat Oxley, απόδοση Θάνος Κυλάφης
Νέα 07/05/2021 - 00:01

Ο 16χρονος Ισπανός έχει συμμετάσχει σε μόλις τέσσερις αγώνες και έχει κερδίσει τους τρεις από αυτούς χάρη στην νέας γενιάς οδηγική προσέγγιση και τον "τσαμπουκά" της παλιάς γενιάς.

Αυτή τη στιγμή η πιο ηλίθια ερώτηση που μπορείς να κάνεις σε οποιοδήποτε μέλος του paddock που έχει γνώσεις είναι : "Θα γίνει ο Acosta ο νέος Marquez;" Θα λάβεις σαν απάντηση ένα απογοητευμένο : "Σε παρακαλώ ρε φίλε...".

Ή όπως το έθεσε ο Fabio Quartararo : " Ο Pedro είναι μόλις 16 χρονών! Πρέπει απλά να απολαμβάνει αυτό που κάνει και να μην αγχώνεται για το μέλλον. Είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο". Ο Fabio γνωρίζει καλά από τέτοια θέματα. Όταν ήταν μόλις 15 χρονών και έφτασε στα paddock το 2015, ήδη τον εκθείαζαν ως τον νέο Marquez. Μετά απογοητεύτηκαν μέχρι που κέρδισε τον πρώτο του αγώνα το 2018.

Ο Acosta έχει κάπως διαφορετική αρχή. Τρεις νίκες και μια δεύτερη θέση στους τέσσερις πρώτους του αγώνες. Κανείς, ούτε καν ο Valentino Rossi, ο Mike Hailwood ή ο "βασιλιάς" Kenny Roberts δεν έχουν καταφέρει κάτι αντίστοιχο από όταν ξεκίνησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ταχύτητας.

"Ο Pedro έχει κάτι το διαφορετικό", δήλωσε την προηγούμενη Πέμπτη ο Franco Morbidelli. "Είναι 16 χρονών αλλά φαίνεται να μην είναι. Μοιάζει σαν τύπος που είναι πολύ συγκεντρωμένος (στοχοπροσηλωμένος) και δεν είναι εδώ (στο πρωτάθλημα) για να παίξει". Ο λόγος που οι άνθρωποι που ξέρουν πως λειτουργούν οι αγώνες δεν βιάζονται να τον ανακυρήξουν νέο Marquez, είναι ακριβώς επειδή ξέρουν πως λειτουργούν οι αγώνες. O Acosta είναι ακόμα παιδί που ωριμάζει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά και κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει αυτή η εξέλιξη.

Σίγουρα ο Acosta αποπνέει μια αύρα ιδιοφυίας καθώς και μόνο το να επιβιώσεις από το χάος τεσσάρων αγώνων Moto3 χρειάζεται απίστευτο κουράγιο, ταλέντο και τύχη, πόσο μάλλον να κερδίσεις του τρεις από αυτούς και να βγεις δεύτερος στον άλλον. Το "αφεντικό" του Pedro αυτή τη στιγμή είναι ο Aki Ajo, από του οποίου τα χέρια έχουν περάσει οι Marc Marquez, Miguel Oliveira, Jack Miller, Johann Zarco και πολλοί άλλοι. Στη Jerez δήλωσε : "Είναι πάντα δύσκολο να κάνεις συγκρίσεις γιατί ο καθένας έχει διαφορετικό χαρακτήρα. Προφανώς ο Acosta έχει ταλέντο. Αυτό που μου αρέσει σε αυτόν είναι η συμπεριφορά του. Είναι πολύ ανοιχτόμυαλος και χαλαρός. Δεν θεωρεί τους νικητές αγώνων θεούς και πιστεύει ότι αν κάνει την δουλειά του και έχει ταλέντο μπορεί να κάνει το ίδιο."

"Το πως χειρίζεται την μοτοσυκλέτα, ειδικά το μπροστινό είναι απίστευτο. Τώρα στα grand prix πρέπει να κάνεις την διαφορά στην είσοδο της στροφής, όχι στην μέση ή στην έξοδο. Το να είσαι καλός στα φρένα είναι ακόμα σημαντικό αλλά το φρενάρισμα με την είσοδο στην στροφή κάνει την διαφορά. Εκεί ο Pedro είναι εκπληκτικός". 

"Ο Pedro προέρχεται  από μια εργατική οικογένεια, όχι πλούσια, και εκτιμάει την σκληρή δουλειά. Όταν ήρθε στην ομάδα μου, μου είπε : "Aki ξέρω ότι είμαι πολύ τυχερός που είμαι εδώ και εφόσον έχω την ευκαιρία δεν θέλω να την χάσω. Θα κάνω τα πάντα για αυτό".

Το 2020 ο Acosta κέρδισε το Rookies Cup και μάλιστα κέρδισε τους πρώτους 6 αγώνες της σεζόν. "Αυτό που έχουμε μάθει από το Rookies Cup είναι ότι ο κάθε αναβάτης ωριμάζει στον δικό του χρόνο" δήλωσε ο Peter Clifford, βετεράνος οδηγός αγώνων και δημοσιογράφος που βοηθάει στην διοργάνωση του Rookies Cup. " O Pedro ωρίμασε πολύ αυτά τα δυο χρόνια μαζί μας. Υπάρχουν και άλλοι αναβάτες που έκαναν το ίδιο αλλά δεν συνέχισαν, ή δεν είχαν ανοδική πορεία μετά. Ο Pedro ξεκάθαρα συνεχίζει την ανοδική του πορεία".

"Κατά το  rookies cup o Acosta ανέπτυξε ένα σύστημα όπου δεν έψαχνε για την τέλεια μοτοσυκλέτα όλο το τριήμερο γιατί ήξερε ότι σε κάποια στιγμή του αγώνα η μοτοσυκλέτα δεν θα είναι τέλεια. Αυτό το σύστημα λειτούργησε πολύ καλά για αυτόν".

Το νωρίτερο που μπορεί να βρεθεί ο Acosta στα ΜοτοGP είναι το 2023 λόγω του κατώτατου ορίου ηλικίας των 18 χρόνων στην μεγάλη κατηγορία. Κατά την συνέντευξη τύπου την προηγούμενη Πέμπτη, οι περισσότεροι αναβάτες τάχθηκαν υπέρ της μεθόδου "2 χρόνια ανά κατηγορία" για την απόκτηση εμπειρίας. 

Με λίγα λόγια, ο Acosta είναι φαινόμενο αλλά δεν υπάρχει λόγος για βιασύνες και υπερενθουσιασμούς. Ο Pedro έχει ακόμα πολύ καιρό και πολύ δρόμο μπροστά του, πιθανώς μέσω της ομάδας του Ajo στην Moto2 και μετά στην ομάδα της KTM στα MotoGP, αν συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει.

 

 

Επόμενο άρθρο »

Forcada: η ταχύτητα στη στροφή είναι το παν!

« Προηγούμενο άρθρο

Δεν υπάρχει θέμα με τον ώμο του Αlex Rins

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα