• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
4ος Αγώνας - Ισπανία (Jerez)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Bastianini vs Martin
Ποιός είναι ο καλύτερος rookie;
Νέα 16/10/2021 - 20:46

Υπάρχει ένας τίτλος που η Ducati ήξερε ότι ένας αναβάτης της θα κερδίσει πριν καν αρχίσει η σεζόν, αυτόν του rookie της χρονιάς. Όλοι οι rookie φέτος οδηγούν μοτοσυκλέτες του ιταλικού εργοστασίου και από την αρχή φαινόταν ότι θα είναι σκληρή μάχη, με τον περσινό πρωταθλητή της Moto2, Enea Bastianini, τον δεύτερο Luca Marini,  και ένα ταλέντο σαν τον Jorge Martin.

Σε αυτή την μάχη, ο Ισπανός αναβάτης ξεκίνησε με ένα πλεονέκτημα, καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τελευταία εκδοχή της Desmosedici, αλλά ο Jorge έβαλε και πολύ προσωπική προσπάθεια. Πήρε την pole position στον δεύτερο αγώνα του Qatar και επανέλαβε την επιτυχία του στους δύο αγώνες της Αυστρίας. Ο Martin όμως δεν είχε μόνο την ταχύτητα του ενός γύρου, καθώς ανέβηκε στο βάθρο στο Losail και κέρδισε το Grand Prix της Styria, ανεβαίνοντας στο βάθρο στην ίδια πίστα μια εβδομάδα μετά. Το μόνο αρνητικό της σεζόν του ήταν ο τραυματισμός στο Portimao, λόγω του οποίου έχασε 4 αγώνες και ο οποίος ακόμα έχει επιπτώσεις πάνω του. Έχοντας πληρώσει ακριβά την έλλειψη εμπειρίας του, ο Jorge δείχνει ότι δεν έχει χάσει την ταχύτητά του, παρά μερικές κακές εμφανίσεις, πράγμα που είναι λογικό για έναν rookie. 

Από μια άποψη ο Enea έχει πάρει το αντίθετο μονοπάτι. Ο αναβάτης από το Rimini επίσης ξεκίνησε καλά την σεζόν, με τερματισμό μέσα στην δεκάδα στον πρώτο του αγώνα, το οποίο επανέλαβε στο Portimao, αλλά μετά είχε δυσκολίες. Η στιγμή της αλλαγής ήταν στην Aragon, όπου κατάφερε να μπει στις ΚΑΤ2 για πρώτη φορά. Στον αγώνα πήρε την έκτη θέση, την οποία μετέτρεψε στον επόμενο αγώνα στο πρώτο του βάθρο, στο Misano. Στο Austin είχε κακές κατατακτήριες, αλλά κατάφερε να πάρει την έκτη θέση στον αγώνα. 

Ο Bastianini είναι συχνά το αντίθετο από τον Martin, είναι πιο άνετος στον αγώνα και όχι στην ταχύτητα ενός γύρου, ένα αδύναμό του σημείο που θα πρέπει να βελτιώσει και που τον έχει ταλαιπωρήσει ανά τα χρόνια. Το 2020 κέρδισε το πρωτάθλημα της Moto2 ξεκινώντας μόλις τρεις φορές από την πρώτη σειρά της εκκίνησης και χωρίς να πάρει καμία pole position. Όμως στα MotoGP μια καλή θέση εκκίνησης είναι πολύ σημαντική, οπότε θα πρέπει να δουλέψει πάνω σε αυτό. 

Τόσο ο Martin όσο και ο Bastianini έχουν πολύ έμπειρους αρχιμηχανικούς στο πλάι τους. Ο Ισπανός της Pramac έχει τον Daniele Romagnoli, που προηγουμένως βρισκόταν με τον Danilo Petrucci, ενώ ο Ιταλός της Avintia μπορεί να βασίζεται στον Alberto Giribuola, το δεξί χέρι του Dovizioso τα χρόνια που βρισκόταν στην Ducati. Δύο κορυφαίοι τεχνικοί, κάτι που δείχνει ότι η Ducati αμέσως άρχισε να προσέχει τους δύο νέους της αναβάτες, με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον. 

Μπορεί να ειπωθεί ότι και οι δύο αναβάτες απέδειξαν ότι αξίζουν μιας προαγωγής, ήδη από τον πρώτο τους χρόνο στα MotoGP, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει ο τίτλος του καλύτερου rookie στην μέση. Με τρεις αγώνες να απομένουν, ο Martin προηγείται για 11 βαθμούς (82-71), όμως ο Bastianini έχει πάρει 39 παραπάνω βαθμούς στους τελευταίους τρεις αγώνες.

Από άποψη μοτοσυκλέτας. ο Martin διατηρεί το πλεονέκτημα, καθώς βρίσκεται πάνω σε μια Desmosedici του 2021, ενώ ο Bastianini οδηγεί μια μοτοσυκλέτα του 2019 με κάποιες αναβαθμίσεις. Όμως οι πίστες ευνοούν τον Bastianini. Πρώτα έχουμε το Misano, όπου είναι ο εντός έδρας αγώνας για τον Ιταλό αναβάτη, ενώ μετά μεταφερόμαστε στο Portimao, όπου ο Martin δεν έχει αγωνιστεί. Τέλος η Valencia θα είναι μια νέα εμπειρία πάνω σε μοτοσυκλέτα MotoGP και για τους δύο αναβάτες. 

Μένει να δούμε ποιός από τους δύο εκπληκτικούς αυτούς rookie θα βρεθεί στην κορυφή των πρωτοεμφανιζόμενων αλλά ένα μόνο είναι το σίγουρο. Και οι δύο έχουν χτίσει μια πρώτη χρονιά στα MotoGP που μας αφήνει να ανυπομονούμε για την συνέχεια.

 

Επόμενο άρθρο »

WorldSBK: Αργεντινή Πρώτος Αγώνας

« Προηγούμενο άρθρο

'Οταν οι αναβάτες των MotoGP κατεβαίνουν σε απεργία

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα