• Search
    • Search
    • Βρες ότι χρειάζεσαι γρήγορα και απλά.
6ος Αγώνας - Καταλωνία (Montmelo)
Ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη!
Image
Σύγκριση Rossi – Marquez στα 30 τους!
Νέα 19/02/2023 - 12:58

 

Του Δημήτρη Διατσίδη

 

Χθες 17/2 και προχθές 16/2 είχαν αντίστοιχα γενέθλια οι Marc Marquez & Valentino Rossi. Ο πρώτος έγινε 30 χρόνων και ο δεύτερος 44 και πολλοί σπεύδουν να συγκρίνουν τις καριέρες τους, ενώ υπάρχει και μια σύγκρουση των οπαδών τους, για το ποιος είναι ο καλύτερος ή ο μεγαλύτερος οδηγός της ιστορίας, αν ξεπεράσουμε τη σύγκριση με τον μυθικό Giacomo Agostini που κέρδισε συνολικά 15 Παγκόσμια Πρωταθλήματα. 

Ας συγκρίνουμε τους δύο νεότερους κορυφαίους οδηγούς, που έχουν και τους περισσότερους οπαδούς παγκοσμίως, έναν τομέα στον οποίο – τουλάχιστον στα social media – κυριαρχεί με πολύ μεγάλη διαφορά ο Ιταλός.

Ο Valentino Rossi γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1979. Δεκατέσσερα χρόνια και μια μέρα αργότερα γεννήθηκε ο Marc Marquez, 17 Φεβρουαρίου 1993.

Η σύγκριση εδώ σε νούμερα που συγκέντρωσε από τις στατιστικές το Ιταλικό Moto.it και αφορούν το 2023 για τον Μάρκεθ και το 2009 για τον Ρόσι, τη στιγμή που ήταν και εκείνος 30 χρόνων. Στα 30 τους λοιπόν κατέκτησαν και οι δύο οκτώ Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

GARE (Αγώνες), VITTORIE (Νίκες), PODI (Βάθρα), POLE (Pole Position), GIRI VELOCI (Ταχύτεροι Γύροι), STAGIONI (Σεζόν), MONDIALI (Παγκόσμια)
GARE (Αγώνες), VITTORIE (Νίκες), PODI (Βάθρα), POLE (Pole Position), GIRI VELOCI (Ταχύτεροι Γύροι), STAGIONI (Σεζόν), MONDIALI (Παγκόσμια)

Στα νούμερα που μετράνε περισσότερο στην καριέρα ενός οδηγού, δηλαδή νίκες και βάθρα, αυτά του Valentino Rossi είναι λίγο καλύτερα από αυτά του Marc Marquez. 

Ο Ισπανός αναβάτης ξεκίνησε για πρώτη φορά αγώνες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα όταν ήταν μόλις 15 ετών το 2008, ενώ ο Ιταλός ξεκίνησε στα 17 του, το 1996.

Ο Rossi στην πρώτη του χρονιά κέρδισε αγώνα και στη δεύτερη αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής, στα 18 του.

Ο Marquez κέρδισε έναν αγώνα στην τρίτη του χρονιά, στην οποία αναδείχθηκε και Παγκόσμιος Πρωταθλητής, στα 17.

Ο Ισπανός ήταν Πρωταθλητής νωρίτερα από τον Ιταλό: Τίτλος στα 125cc στα 17 του χρόνια (Rossi 18), Moto2 στα 19 (Rossi 20 στα 250cc) και MotoGP στα 20 (Rossi 22).

Ο Marquez ήταν λιγότερες συνεχόμενες φορές Πρωταθλητής από τον Ιταλό: μια φορά κέρδισε τρεις Τίτλους στη σειρά (2012-2014) και μία φορά τέσσερεις (2016-2019). Ο Rossi από την άλλη κέρδισε πέντε συνεχόμενους Τίτλους από το 2001 έως το 2005.

Τελικά αυτή δεν είναι μια σύγκριση για το ποιος είναι καλύτερος ή ποιος είναι χειρότερος. Κάθε φανατικός μπορεί να βρει δεκάδες λόγους για να ονομάσει το 46 ή το 93 ως το πιο εμβληματικό νούμερο.

Είναι απλά μια σύγκριση για να καταλάβουμε καλύτερα πώς εξελίχθηκαν οι καριέρες των δύο οδηγών.

Ο Rossi μετά τα 30 του κέρδισε έναν ακόμη Τίτλο φτάνοντας στους εννέα, ενώ ο Marquez έχει μείνει στους οκτώ, μετά τον τραυματισμό του το 2020. Αν τρέχει μέχρι τα 35 ή τα 40, ή τα 42 στα οποία σταμάτησε ο Ιταλός, τότε μπορούμε να επαναλάβουμε τη σύγκριση και να δούμε ποιος τελικά θα μείνει στην ιστορία ως ο δεύτερος σε Τίτλους πίσω από τον Ago!

Επόμενο άρθρο »

"Εντελώς διαφορετική"

« Προηγούμενο άρθρο

Beirer: Η πίεση αυξάνεται

Χορηγοί
Σχετικά άρθρα